Ben ik te stil of te saai voor potentiële partners?
09/06/2022 DatingCoach IrmaDATINGVRAAG
Iedere maand beantwoordt DatingCoach Irma vragen van e-Matchers. Vandaag de vraag van M. Zij is een wat stiller type en merkt dat de meeste mannen hier niet me om kunnen gaan. Ze vraagt zich af of hoe ze wat meer uit haar schulp kan kruipen tijdens het daten, zonder dat het te gekunsteld overkomt. Heb jij ook een vraag voor Irma? Laat deze dan achter door op de 'reageer-knop' te klikken onderaan dit bericht! Sommige mensen zouden mij als een saai type omschrijven en dat ben ik ook. Ik ben geen prater en bij wijze van spreken zit ik het liefste samen met iemand op een bankje van het uitzicht te genieten. Geen druk gedoe, geen diepgaande gesprekken maar lekker rustig met zijn tweeën genieten. Maar helaas zijn er maar bar weinig mannen die dit aankunnen aangezien ze allemaal af haken als ze merken dat ik zo'n stil type ben. Hoe kan ik beter overkomen en geanimeerder gesprekken voeren zonder dat het weer heel gekunsteld overkomt?
- M
Stil is niet meteen saai
Beste M,
Is het wel terecht dat jij jezelf als saai omschrijft? Een stil type hoeft absoluut niet saai te zijn en een drukke prater hoeft nog niet interessant te zijn. Ik houd zelf erg van mensen met wie ik lekker rustig van het uitzicht kan genieten of van de sterren zonder dat er eindeloos gepraat wordt. Wellicht ter compensatie van mijn eigen praatlust.
Met sommige karaktereigenschappen is het echt zo dat tegengestelden elkaar aantrekken. En toch is het zo dat ik mezelf soms aanpak om minder te praten en mijn man aanmoedig om meer te praten.
Zwijgzame en drukke mensen hebben allebei hun charmes maar het is soms beter om te proberen niet in een uiterste te vervallen.
Zwijgzame en drukke mensen hebben allebei hun charmes maar het is soms beter om te proberen niet in een uiterste te vervallen. Hiermee bedoel ik het volgende: zeer drukke mensen doen er soms goed aan om zichzelf af te remmen (Het is niet netjes om continu aan het woord te zijn) en stille mensen kunnen zichzelf aanwennen iets meer te praten.
Er is trouwens een onderscheid tussen mensen die van nature stil zijn en mensen die zo gemaakt zijn (denk bijv. aan ouders die vroeger vaak zeiden: 'Kinderen moet je zien, niet horen').
Kracht van herhaling
Voor de mensen die van nature stil zijn zal het iets moeilijker zijn om te leren wat spraakzamer te zijn, maar het is niet onmogelijk. Er zijn bepaalde gesprekstechnieken die je kunt aanleren. Ook al lijkt het heel gekunsteld, je zult verbaasd zijn hoe goed ze werken.
Toen ik een studie counseling deed, moesten we met bepaalde gesprekstechnieken oefenen. Ik vond het behoorlijk gekunsteld en zelfs nep. Zo leerde je bijvoorbeeld kort samen te vatten wat de ander zei en hoewel ik dit overdreven vond, werkte dit geweldig goed in het dagelijks leven.
Er zijn bepaalde gesprekstechnieken die je kunt aanleren. Ook al lijkt het heel gekunsteld, je zult verbaasd zijn hoe goed ze werken.
Ik dacht destijds dat de ander, als die slim was, er geen behoefte aan had dat de luisteraar zijn of haar meningen samenvatte of in andere woorden herhaalde. Wat bleek? De gesprekspartner voelde hierdoor dat de luisteraar hem of haar echt begreep en dit werkte gigantisch goed. Men ging daardoor meer vertellen en zo ontstond er een goede interactie.
Mijn advies is dan ook om inderdaad iets aan gesprekstechnieken te doen. Je hoeft niet een vierjarige studie psychologie o.i.d. te gaan volgen, want het is niet je doel om hulpverlener te worden, maar je zou eens kunnen kijken naar een leuke korte weekendcursus.
Goed luisteren leidt tot betere gesprekken
Het lijkt paradoxaal dat ik het nu over luisteren heb, terwijl jij mijn advies wilt over hoe je geanimeerder gesprekken zou kunnen voeren, maar het is een feit wanneer jij goed en actief luistert (door onder andere goede vragen te leren stellen) je de meest geweldige gesprekken kunt voeren die er zijn. Je bent dan eigenlijk de ontvangende partij maar ondertussen ben je de gever.
Tijd en aandacht zijn in onze snelle maatschappij steeds kostbaarder geworden, en veel mannen zullen juist de harmonie en rust die jij uitstraalt enorm gaan waarderen. De gemakkelijkste manier om geanimeerde gesprekken te voeren is dus door het actieve luisteren en vragen te stellen waardoor de ander zich openstelt. Het gesprek gaat dan vanzelf. Je verandert dus van passieve in actieve luisteraar.
De gemakkelijkste manier om geanimeerde gesprekken te voeren is dus door het actieve luisteren en vragen te stellen waardoor de ander zich openstelt.
Gespreksonderwerpen voorbereiden
Daarnaast kan het geen kwaad dat je in het begin (van het daten/van de relatie) van tevoren een paar onderwerpen bedenkt. Dit is inderdaad kunstmatig, maar dat is niet erg. Mocht je dan tijdens de eerste ontmoeting beiden met de mond vol tanden zitten, dan weet je: 'ik begin nu over vakanties, of vraag hem wat zijn hobby's zijn, of stel de vraag of hij broers of zussen heeft'.
Verder hoop ik dat je een tegenpool treft, er zijn mannen genoeg die graag aan het woord zijn. Geef de moed niet op en ga nooit aan jezelf twijfelen. Stil of druk, plak er geen waardeoordeel aan vast. We zijn allemaal anders en dat maakt het menszijn boeiend.
Reacties
"Beste M, de meeste mensen, mannen, vrouwen en alle mogelijk variaties daarop zijn retesaai! Iemand die druk praat, is niet per se interessant, dat extroverte gedrag kan ook een aangeleerd kunstje zijn. Ik ken iemand die de hele wereld rondreist en een nomadisch bestaan leidt, ze heeft haar huis in Nederland verkocht en haar baan opgezegd, verdiend haar geld met goede ideeën die ze via internet vermarkt. Ze vliegt de hele wereld over naar plaatsen waar het mooi weer is en waar een goede internetverbinding is. Over haar ecologische voetafdruk zullen we het maar niet hebben. Een droomleven zou je zeggen, zij is absoluut niet saai dat is zeker. waar wij de zekerheid van ons huisje met overbodige luxe prevaleren, leeft zij op vliegvelden en diverse B&B's waar de lichten niet altijd aangaan als je op het knopje drukt.
Of ze nu een partner heeft, geen idee? Het bleek toch wel heel lastig te zijn om zo&'n relatie te onderhouden begreep ik. Het zou mijn pakkie an niet zijn, het lijkt me dodelijk vermoeiend om zo interessant en boeiend leven te leiden. Ik vraag me wel af wat er zou gebeuren als echt iedereen dit zou gaan doen? Als we allemaal uit de muur gaan leven en precies daarheen gaan waar we heen willen. Lijkt me een boeiend experiment. Ik denk dat de samenleving zoals wij die kennen ophoudt te bestaan? 1 troost, wij saaie mensen kunnen alleen bestaan bij gratie van het feit dat er ook mensen zijn zoals zij."
- wijnz
"Stil is saai - dat is jouw (overigens foutieve) stelling. Stil kan gewoon introvert zijn, en dat kan goed matchen met een erg extravert of introvert persoon. Je bent gewoon op zoek naar iemand die jou begrijpt, en de rust vindt bij jou. Dat heeft dus geen inherent probleem. Je helpt jezelf niet om jezelf als 'saai' weg te zetten. Bedenk dat er toch genoeg mannen op deze wereld zijn en wie jou saai vindt valt dus direct af. Jij bent jij en je hebt het volste recht om te zijn wie je bent."
- WillemWout
"Het lijkt me niet verkeerd om samen met iemand op een bankje van het uitzicht te genieten, al dan niet bij wijze van spreken."
- Mark
"'Saai en dat ben ik ook'. Hmmm... en vervolgens zeg je dat je naar de omgeving kijkt. Benoem dat wat je ziet in die omgeving, spreek je gedachten uit. En dan ben je dus aan het gesprek deel aan het nemen. Vervolgens nog alert zijn op reactie(s) van de ander en je bent niet saai meer.
Kortom: veel denken en niets delen, dat komt inderdaad saai over. Dat de ander door leutert over van alles wat je geen fluit interesseert dat kan ook komen doordat jij niets zegt en dus de anders stuurloos laat. Beetje sturen kan dan heel veel helpen en dat kan door je eigen gedachten te formuleren.
Bedenk nog even dat een mens vele malen sneller denkt dan kan spreken en je hebt zomaar een kwartier goed gesprek met iets waar jij in je hoofd maar 5 seconden mee bezig was. Niks zeggen omdat de ander aan het zeggen is, dat werkt averechts."
- herbeginner