Betekent vreemdgaan altijd 'einde relatie'?
06/07/2023 Redactie (Anne)LEDENVRAAG
Laatst hadden wij op de redactie van e-Matching.nl een discussie over vreemdgaan. Sommige van ons zagen vreemdgaan echt als het einde van een relatie. Het vertrouwen in de 'vreemdganger' zou volgens hen nooit meer volledig herstellen. En als je je partner niet 100 procent kunt vertrouwen, is het dan nog wel een relatie te noemen? Maar volgens anderen is het allemaal niet zo zwart-wit, onder bepaalde omstandigheden hoeft vreemdgaan niet meteen een relatiebreker te zijn. Onze discussie eindigde in 'agree to disagree', maar we werden door dit gesprek wel nieuwsgierig naar hoe onze leden hierover denken. Betekent vreemdgaan altijd 'einde relatie', of is het mogelijk om na een misstap nog verder te gaan met de relatie? Laat het ons weten in de reacties hieronder! Reacties
"Voorheen keek ik hier ook zwart-wit tegenaan, en tot op zekere hoogte nog steeds wel, afhankelijk van de situatie. Echter is er 9 van de 10 keer begrijpelijke aanleiding toe. Keur ik het dan nu goed? Nee, dat niet, alleen moet je beseffen dat jij de oorzaak zou kunnen zijn dat jouw partner hetgeen hij of zij mist in het leven buiten de relatie is gaan zoeken. Ik vind dat je hier begripvol mee om moet gaan, hoe moeilijk en pijnlijk het ook is. Boos worden en verwijt opleggen, daar zul je de ander alleen maar verder mee van je afduwen. De sleutel hier is, hoe kan het ook anders, communicatie. Je zal er met elkaar over moeten praten, en liever eerder dan later.
Ik heb zelf nooit de behoefte gevoeld om buiten mijn relatie om te zoeken, nogwel verleid geweest ertoe. Zou dat wel gebeuren dan zou ik als eerste aan de bel trekken want dan is er iets niet in orde. Niet iedereen zal dit kunnen, en dat verschilt per persoon, per omstandigheid. Heb dus begrip.
Uitkomst kan zijn dat het niet meer werkt en dat het daarmee het einde van de relatie betekend. Maar wat ook kan is dat het jullie dichter bij elkaar heeft gebracht. Sterker heeft gemaakt. Dat zal niet makkelijk zijn en vraagt veel van beide, maar dat wil niet zeggen dat het niet kan."
- JMZ
"Vreemdgaan is per definitie bedrog! Als je je relatie niet meer ziet zitten, kan je er ook uitstappen! Vreemdgaan om 'aandacht' te krijgen, of 'relatie' te bespreken is flauw! Communicatie! Daar draait het om!"
- Cucho
"Vreemdgaan is voor mij een no-go in een vaste relatie. Als je graag intiem wilt zijn meer dan één persoon, neem dan gewoon geen relatie of kies voor een open-relatie o.i.d. Als je iets mist in je relatie, dan kun je het gewoon bespreekbaar maken of maak het uit. Maar niet eerst 'buiten de deur eten' om vervolgens weer thuis te komen en te genieten van het vertrouwde (als het zó slecht was, dan had het je wel uitgemaakt). Tot slot kan de ander wel heel trouw aan jou zijn en heeft hij/zij misschien ook wel 'kansen laten liggen' voor jou. Maar goed, dat is mijn mening. Uiteindelijk moet iedereen zijn of haar eigen keuzes maken."
- AwD
"Ik kijk daar heel anders tegenaan dan JMZ. Voor mij is vreemdgaan het einde van de relatie. Het vertrouwen, wat m.i. de basis van een relatie is, is dan voorgoed geschonden, en dat komt nooit meer goed. Als het mij zou overkomen, zou ik de betreffende partner met koffer en al de deur uitzetten."
- Barber
"Ja, finito afgelopen. Geen enkel pardon. Een intieme relatie is wat mij betreft gebaseerd op zeer bewust wederzijds vertrouwen van werkelijk volwassen mensen. Als dat vertrouwen wordt geschonden is er een blijvende kiem van wantrouwen ontstaan. Zelfs een overeengekomen 'vrije' relatie kent altijd slachtoffers. Zoals schoolvoorbeeld Sartre en Simone de Beauvoir die een emotionele wissel trokken op reeksen tweede keuze minnaars en minnaressen. En op elkaar."
- Mathilde
"Ach, met je verstand kan je er makkelijk alle mogelijke draaien, linksom, of rechtsom aan geven. Maar intimiteit is nu eenmaal niet in een wetenschappelijk kader te proppen. En al helemaal niet in een verstandig kader van welke aard dan ook. Mogelijk komt die tijd ooit nog wel eens, maar... als ik daar een stem in zou hebben zou ik zeggen: laat ook maar. Het woord alleen al. Wat is het antoniem? Bekend gaan? En zijn er kringen waarin je je daarvoor moet schamen? Of kringen waarin je met je vreemdgaanderij kan pronken? Zomaar even wat gedachten op een warme zondagavond. Maar ik ben even niet in staat om nu met een krachtig onomstotelijk slot te komen. So bliv et gaen!"
- Zeghetmaar
"Ik heb hier een tijd terug een interessante Ted-talk van gehoord van Esther Perel, een gerenommeerd psychotherapeut en auteur. In haar TED-talk getiteld 'Rethinking Infidelity' verkent Perel de complexe dynamiek van ontrouw in relaties en daagt ze het conventionele begrip van waarom mensen vreemd gaan uit. Ik raad het zeker aan deze te bekijken/beluisteren omdat het mij een andere kijk heeft gegeven op vreemdgaan (iets wat ik ook heb meegemaakt)."
- Weespse
"Mijn ex-man zei altijd over vreemdgaan: 'Ik ga nooit vreemd, ik stel mezelf eerst even voor'. Daar moesten we altijd erg om lachen. Overigens was hij zelf geen vreemdganger. Anyway, voor de bedrogen partner is het altijd shocking en volgens mij is vreemdgaan nooit goed te praten, wat de reden ervan ook is geweest."
- Barber
"Grote kans dat vreemdgaan een keer uitkomt en dat daarna een gesprek onvermijdelijk is. Zou je niet beter de volgorde om kunnen draaien?"
- Antonio
"Zo blij dat ik heb geluisterd en daardoor heb begrepen waarom mijn man het tijdelijk zocht bij andere vrouwen. Een therapeut legde mij uit dat mijn man ten eerste ongelukkig was op dat moment met zijn werk, wat hij mij niet vertelde (!). Vond daardoor niet gewenst begrip. Verder had hij door zijn strenge opvoeding geen ervaring vrijwel met vrouwen. Hij was dus op dat moment zielig. Overigens stomverbaasd dat ik hem de deur wees. De therapeut drukte bij mij op het goede knopje en daardoor gaf ik hem nog een kans. Blijft dat het een moeilijke tijd was, ook erna nog enige tijd door toch wat wantrouwen. Maar heb het nog heel lang fijn gehad met hem. Voor kinderen is een scheiding best een ramp. Daarom pleit ik ook voor communicatie!"
- Lieke