Daten met mentale problemen
05/10/2023 DatingCoach IrmaCOLUMN
DatingCoach Irma schrijft elke maand een column over een thema omtrent dating en relaties. Deze maand gaat haar column over 'daten en mentale problemen'. Hoe ga je hiermee om? En wanneer vertel je het aan degene met wie je date? Heb je zelf een vraag over dating of relaties voor Irma, stuur hem dan in door een reactie te plaatsen onderaan deze tekst! Daten en mentale problemen
Het is hartverscheurend om bijvoorbeeld een ernstig ziek kind te zien of een jong persoon die in een rolstoel zit of moeizaam achter een rollator strompelt. Bij fysieke aandoeningen is het vaak zichtbaar en wekken mensen die ziek zijn mededogen en begrip op. Mentale problemen zijn echter meestal niet zichtbaar en wekken veelal minder mededogen op. Zo ontmoette ik laatst een aardige vrouw die een ernstig mentaal probleem had dat alleen door een zeer risicovolle operatie te verhelpen was. Ze had continu angstgevoelens doordat er iets mis was met een deel van haar hersenen. Continu had zij het gevoel dat er gevaar was en dit is zowel mentaal als fysiek slopend. Aan de buitenkant was het niet zichtbaar. Ze vertelde dat ze al heel blij was dat haar man en familie haar probleem begrepen maar dat de buitenwereld weleens rare opmerkingen tegen haar maakte. "Je moet je niet aanstellen", kreeg ze bijvoorbeeld te horen. Dit terwijl zij het al zo zwaar had en haar probleem aangetoond was op een scan en onderkend door haar artsen. Gelukkig is deze aandoening zeldzaam.
Anderen mentale problemen, zoals depressiviteit, het hebben van een burn-out, sociale angst, pleinvrees, verlatingsangst, gespannen gevoelens, somberheid, slapeloosheid en dergelijke komen veel vaker voor en ook daters kunnen hier last van hebben. Deze problemen nemen ze ook mee in hun eventuele toekomstige relatie.
Wat kun je het beste doen?
Hoe kan iemand die date hier het beste mee omgaan? Het is allereerst belangrijk om het aan de ander te melden. Natuurlijk hoeft dit nog niet in het profiel of direct aan het begin van de eerste afspraak. Het is wel belangrijk dat de ander dit weet als je elkaar als een beetje kent. Wacht je er te lang mee dan krijg je het probleem dat het steeds moeilijker wordt om het te vertellen en je date het jou misschien kwalijk dat je het niet eerder hebt gemeld. [streamer]Timing is dus belangrijk en daarnaast is het essentieel dat je de ander uitlegt wat die mentale problemen precies inhouden en wellicht wat je eraan doet.[streamer]
Laat het vooral jouw probleem blijven
Het is eveneens belangrijk dat je zorgt dat deze problemen niet te zwaar wegen op je nieuwe relatie. Hoe beroerd het ook is, laat het vooral jouw probleem blijven en probeer de ander er niet mee te belasten. De aardige dame met het chronische angstprobleem en ik hadden een fijn gesprek toen haar man en twee dochters zich vermaakten in een escape room. Zij wachtte op hen. Haar gezin kon volop genieten van alle activiteiten tijdens hun familiedag en zij genoot mee als ze gingen tafelen. Meeleven is prima medelijden is denigrerend. Vaak is het zoeken naar wat het beste voor iedereen is. Zo kan de partner van iemand die fobisch is voor menigtes gerust met een ander een dagje Amsterdam doen en hoeft dit soort activiteiten niet te missen. Uiteraard wordt het moeilijker wanneer iemand depressief is of iets anders heeft wat heel voelbaar voor de omgeving is. Gelukkig is het zo dat veel mensen ook hierin hun weg hebben gevonden. Liefde overwint alles.
Reacties
"Tja, wat zijn mentale problemen? Bijna alle gedragingen die onder deze noemer geschaard kunnen worden zijn in de kern te herleiden tot copingmechanismen, en die hebben we allemaal. Degenen met een veilige hechting misschien wat minder dan degenen met een onveilige hechting, maar we hebben ze echt allemaal.
Een toepasselijke quote van Engels schrijver en filosoof Alain de Botton: "We can only ever seem normal to those who don't know us very well. In a wiser, more self-aware society than our own, a standard question on any early dinner date would quite simply be: 'And how are you mad?' Zoek vooral online even naar zijn artikel met de titel: Why you will marry the wrong person." "
- Slowliving
"Een fobie, een depressie, ernstige angstgevoelens. eerlijk gezegd begrijp ik niet dat je dan op een dating site gaat zitten. En nog eerlijker: ik zou stoppen met een date die mij na een paar keer daten vertelt over zijn mentale problemen. Ik ken deze man dan nog maar net en zie te veel beren op de weg.
Ik zou zeggen: sta open voor contacten maar mijd de online datingsites.
We weten allemaal dat online daten niet altijd een pretje is: het vreet energie, je moet behoorlijk stevig in je schoenen staan en als je pech hebt reis je stad en land af om te daten. Heel veel prikkels dus. En dan heb ik het nog niet eens over de ellende van botte afwijzingen, ghosten of opdringerig gedrag. Let wel: ik zeg niet dat alle dates zo verlopen maar de kans is er. Wie heeft er hier nog nooit een rare ervaring gehad?
Ik kan werkelijk geen enkele reden bedenken dat je jezelf dit aandoet als het mentaal niet goed met je gaat. Die levenspartner die je hoopt te vinden is niet zaligmakend hoor."
- Roza26
"De datingcoach zit er met dit verhaal toch echt naast. Bijna zonder uitzondering zijn de profielen die langskomen van vrouwen wier glas altijd halfvol is, ze staan uitsluitend positief in het leven en, alhoewel moeilijk jezelf te beschrijven, zijn er altijd vriendinnen die uitsluitend positieve eigenschappen verstrekken.
Dus waar hebben we het over? Zelf heb ik voor alle zekerheid maar vermeld dat ik getekend ben door het leven., en dat mijn glas wel eens leeg is."
- Oblaat