Een afwijzing is beter dan niets...
26/03/2018 Redactie (Anne)DATINGKWESTIES
Afwijzingen, of het gebrek aan een simpele afwijzing na een contactverzoek is waarschijnlijk het thema waar wij het vaakst klachten over ontvangen op de klantenservice. Ondanks dat wij de mogelijkheid bieden om een standaardafwijzing te sturen wanneer je geen interesse hebt, lijken veel leden het nog steeds moeilijk te vinden om iemand af te wijzen. Terwijl weten waar je aan toe bent toch vele malen beter is dan in onzekerheid blijven? Minder pijnlijk
Vaak denken mensen dat het minder pijnlijk is om niets te laten weten dan om een afwijzing te sturen. Of ze vinden het zo lastig om iemand af te wijzen dat ze maar liever helemaal niets van zich laten horen. Ze realiseren zich dan niet dat dat nog veel vervelender is, de ander blijft op die manier in onzekerheid zitten.
Vaak denken mensen dat het minder pijnlijk is om niets te laten weten dan om een afwijzing te sturen.
Wat je kunt doen als je geen reactie krijgt is nog een kort berichtje sturen, het zou kunnen dat de ander het te druk had om te reageren of dat diegene op vakantie was bijvoorbeeld. Maar als je ook op dit berichtje geen reactie krijgt, kun je er eigenlijk wel vanuit gaan dat de interesse niet wederzijds is.
Wees duidelijk
Er zijn ook leden die alleen reageren op berichten van leden waar ze zelf ook geïnteresseerd zijn. Ze proberen zo hun mailbox overzichtelijk te houden, er staan dan namelijk alleen 'gesprekken' in die mogelijk kunnen leiden tot meer.
Maar je zou het zelf ook vervelend vinden om geen reactie te krijgen van iemand in wie je geïnteresseerd bent, toch? Doe dat dan ook een ander niet aan. Door het aanbieden van standaardberichten proberen we onze leden te stimuleren om altijd even berichtje terug te sturen.
Je zou het zelf ook vervelend vinden om geen reactie te krijgen van iemand in wie je geïnteresseerd bent, toch? Doe dat dan ook een ander niet aan.
Het kost weinig tot geen moeite om zo'n standaardafwijzing op te stellen en zo geef je de ander wel de duidelijkheid die je zelf ook zou willen.
Wat vinden jullie?
Wij zijn altijd benieuwd naar jullie mening over 'dateproblemen'. Wij vinden een afwijzing fijner dan geen reactie, maar misschien denken jullie daar heel anders over. Laat ons weten hoe jullie hierover denken door onderstaand reactie-formulier in te vullen.
En als jullie ideeën hebben over hoe het beter kan op e-Matching qua standaardafwijzingen etc., deel deze dan ook met ons!
Reacties
"Het lijkt mij beter als de standaardafwijzing in de derde persoon is, zodat deze makkelijker is te onderscheiden van een afwijzing die iemand zelf voor jou heeft geschreven. De standaardafwijzing zou bijvoorbeeld kunnen luiden: '(Nickname) wil verder niet met jou schrijven.'"
- Diepgang
"Het IQ zegt weinig over het EQ, los van het feit dat het gewoon een kwestie is van fatsoen. Als iemand je een vraag stelt, is het niet meer dan normaal menselijk om ja of nee te zeggen. Heb het natuurlijk zelf ook meegemaakt en troostte me dan met de gedachte dat een (vermeend) hoger IQ helemaal niets te maken heeft met het EQ... Het komt waarschijnlijk vaak voor dat iemand actief aan het daten is met live-afspraakjes en al. Tip van Flip: maak je profiel dan even onzichtbaar. Dat is wel zo makkelijk en eerlijk, want je bent kennelijk niet beschikbaar."
- Anoniem
"Behandel de ander zoals je zelf graag wordt behandeld. Niet alleen op de datingsite maar altijd, maakt het allemaal wat gezelliger!"
- Anoniem
"Zo zie je maar hoe moeilijk in te schatten is of iemand een fijn persoon is. Dat stoort mij eigenlijk nog het meest bij geen of zelfs bij een standaardafwijzing: dat ik blijkbaar zo verkeerd had beoordeeld. Want zeg nou zelf, het is toch geen enkele moeite een paar woorden te schrijven zodat iemand zich weliswaar afgewezen maar toch gerespecteerd voelt?"
- Wendel
"Op dit moment is de score over alle sites die ik gebruik 7x een berichtje gestuurd, 0x ook maar enige vorm van antwoord. Erg ontmoedigend."
- Whovian
"Ik snap dat het vervelend kan zijn niks te horen van iemand. Maar op het moment dat mannen van boven de 30/40 en zelfs 50 mij een bericht sturen, ga ik er gewoon niet op in. Ik ben nog onder de 20 namelijk, dus dit lijkt mij dan het verstandigste."
- M
"Als ik alleen maar een hallo krijg, dan geef ik niks terug. Wat moet ik met hallo? Schrijf dan wat je wilt, dan heb ik tenminste iets om op te reageren. En dat doe ik dan ook."
- Meis1
"Als ik geen antwoord krijg op een eerste berichtje, stuur ik na een paar weken standaard: 'Wat jammer dat je niet de moeite nam om even een korte reactie te geven. Ik zal maar aannemen dat je geen interesse hebt?' Eigenlijk heb ik hierna altijd nog een reactie ontvangen (met excuses). Zelf stuur ik altijd een persoonlijk berichtje als iemand mij aanschrijft. Alleen: als de man in kwestie wel héél veel jonger is, wil ik nog wel eens melig antwoorden dat ik net mijn rollator aan het oppoetsen was om naar de bingo te gaan. Bij een bijvoorbeeld twintig jaar oudere man (zegt vaak dat leeftijd maar een getal is) vraag ik hoe zijn reactie is als een twintig jaar oudere dame hem schrijft."
- M
"Een standaardafwijzing sturen zie ik als een vorm van luiheid. Een eerlijke reden geven lijkt voor sommigen een hele opgave. Op een concurrerende site (minder gebruiksvriendelijk, maar wel dezelfde doelgroep), valt te zien hoe vaak iemand een bericht beantwoordt. Vooral wat knappere, beter gesitueerde dames scoren vaak heel slecht: (ruim) onder de 20%. Ik vind het wel een effectieve `tool`, grappig en veelzeggend."
- Anoniem
"Tja, ik heb als kennismakingsactie gebruik gemaakt als dame om drie heren een bericht te sturen. Een heeft totaal niet gereageerd. Dat voelt niet prettig, je voelt je niet gezien en voor mij voelde het alsof ik niet de moeite waard was om een simpele of standaardreactie naar te sturen. Persoonlijk vind ik inlevingsvermogen en sensitiviteit veel belangrijker dan een hoge intelligentie. Als je je niet in (de positie van) een ander kunt verplaatsen, hoe ga je dan ooit een stabiele verbinding kunnen maken? Zelf stuur ik altijd een op de persoon toegespitste reactie terug, ook al deel ik daarin een afwijzing mee. Iedereen die contact zoekt stelt zich kwetsbaar op, dan ga je toch geen stommetje spelen?"
- StylishLadyD
"Ik zou het fijn vinden als je kan zien of een bericht is gelezen. Is dit niet het geval, weet je dat je nog geduld moet hebben. Ik vind het ook zeer storend dat veel vrouwen niet even de moeite nemen om een berichtje terug te sturen."
- john67
"Op een serieus contactverzoek zou je altijd moeten reageren, maar wat als het niet zo overkomt? Kreeg een keer de reactie: `Vergeef me, maar ik moet je even laten weten hoe leuk ik je profiel vind. Onhandige reactie, humoristisch bedoeld? Ik vatte het op als een truc om nieuwsgierigheid op te wekken; vond het zeker geen leuke reactie en daarom niet gereageerd. Ook heb ik eens niet gereageerd nadat ik al contact met iemand had gehad. Ik heb hem eerst vriendelijk laten weten dat ik niet zoveel overeenkomsten zag in onze profielen (andere levensstijl en interesses). Bovendien was hij vijftien jaar ouder, maar dat was nog niet eens de reden. Na een tijdje zocht hij toch weer contact: `Nog iets leuks gedaan afgelopen weekend?`. Hij wilde nog graag kinderen, dus ik kreeg het gevoel dat hij het nog maar eens probeerde of uit verveling wat aanspraak zocht."
- Rivire
"Ondertussen best een paar leuke dates gehad via deze site (alleen nog niet die `klik`, anders was ik hier niet meer, haha). Meestal krijg ik van de persoon in kwestie met wie ik op mijn initiatief contact heb opgenomen direct daarna een profielbezoek. Dat is dan geen toeval natuurlijk. Als er dan geen bericht terug komt, weet je dan dat de persoon echt wel je bericht gelezen heeft maar dus niet geïnteresseerd is. Leuker, na uiteraard wel de interesse gewekt te hebben, is een beleefd afwijzingsberichtje te krijgen."
- Chrissz
"Uiteraard is het netjes om even te laten weten aan een ander dat je niet geïnteresseerd bent. Echter, ik heb nu een aantal keer gemerkt dat een (vriendelijke, doch kordate) afwijzing als een uitnodiging wordt gezien om hierover een discussie aan te gaan waarom je toch wel geïnteresseerd zou moeten zijn in deze persoon. Dat is dan ook niet waar je op zit te wachten. En inderdaad, bij een groot leeftijdsverschil (categorie oud genoeg om je vader of zelfs opa te kunnen zijn) is de situatie heel erg ongemakkelijk en ben ik persoonlijk niet geneigd daarop te reageren. Iedereen krijgt met afwijzingen te maken, take your losses en richt je op mensen die wel willen."
- Anoniem
"Het entitlement van sommigen hier wordt nogal aangemoedigd. Dat snap ik niet. Natuurlijk is het netjes een berichtje terug te sturen, in de meeste gevallen, maar het is geen plicht, ook geen morele. Waarop baseren mannen dat ze recht hebben op een bericht? En waarom doet de verongelijktheid me zo denken aan de types die ja naroepen op straat en dan eisen dat je daarop ingaat? Als iemand de moeite neemt een aardig berichtje te schrijven neem ik vaak de moeite iets terug te schrijven. Maar als iemand 25 jaar ouder is, hijgerig overkomt of om wat voor reden dan ook die minuut van mijn aandacht niet verdient, voel ik geen enkele noodzaak, integendeel."
- ZO1
"In het tijdperk van het digitale sociale medium, zoals e-mail, Facebook en datingwebsites is het heel gemakkelijk om berichten te lezen en te beantwoorden. De postduif bestaat al heel lang niet meer en straks gaat de postbode ook uit het straatbeeld verdwijnen. Waarom mensen dan niet reageren op berichten is mij volkomen onduidelijk. Van vrouwen hoor ik vaak dat de man als eerste het initiatief moet nemen, het eerste berichtje moet sturen. Maar daarna is het stil, soms te lang stil. Ik stuur altijd als afsluitende zin: 'Ik hoor graag van je, ook als je niet wilt.' Sommige vrouwen reageren dan meteen met de standaardtekst, ik denk soms: 'Hebben ze wel mijn bericht gelezen of kijken ze alleen naar een foto?' Soms krijg ik na een tijdje bericht, ik heb weleens de raarste smoezen gehoord. Laatst kreeg ik een berichtje terug nadat ik een reminder had gestuurd: 'Ik beslis zelf wel wanneer ik reageer dat hoef jij niet te beslissen. Ik zoek een lange man, maar twee meter is echt te lang.' Ze was zelf 1.85, dan ben je toch blij met een lange man? Of 'Ik had je bericht wel gezien maar ben te druk met Facebook.' Of 'Je bent kalend, ik hou van iemand met krulletjes haar.' Echt, of ik daar wat aan kan doen, ik ben blij met mijn haar. Kortom het is fijner om een reactie te krijgen met 'dankjewel voor je berichtje' dan geen berichtje. Zelf vind je het toch ook fijn als iemand een reactie stuurt? Stuur dan ook een reactie terug."
- delange
"Bij een openingszin die, of zelfs slechts maar één woord dat, voor iedereen kan gelden voel ik me niet aangesproken en zal ik enkel reageren op die personen waarin ik zelf ook geïnteresseerd ben. Bij een leuke persoonlijke reactie daarentegen krijgt iedereen altijd een berichtje van me terug."
- Veer10
"We weten inmiddels allemaal dat het zo werkt op datingsites. Grote kans dat dit ook niet gaat veranderen. Je kan hier een mening over hebben maar uiteindelijk zul je dit gewoon moeten accepteren. Stoppen met deze manier van daten kan natuurlijk ook. Ook is het verstandig om de smaak en wensen van anderen serieus te nemen. Ben jij niet die lange, slanke, blonde en supersportieve man of vrouw, dan is het beter om verder te kijken. Dat jij vindt dat je er tien jaar jonger uitziet doet er ook niet echt toe. De ander kan daar toch heel anders over denken. Stuur je toch een bericht en krijg je geen reactie, dan niet zeuren en incasseer je verlies. Aan de andere kant is het niet fijn om geen reactie te krijgen op een serieus verzoek tot kennismaking. Gebeurt dit veel dan kan dat erg demotiverend werken. Niet vergeten dat het ook heel leuk kan zijn."
- Anoniem
"Ik moet zeggen: ik heb meer positieve dan negatieve ervaringen als het puur gaat om een enigszins respectvol of attent antwoord krijgen, en zelf probeer ik ook respectvol te zijn. Geen antwoord krijgen is niet leuk, maar het heeft geen zin daarvoor een reden te bedenken waardoor je negatief over jezelf gaat denken want in theorie kan de reden zelfs het tegenovergestelde daarvan zijn, namelijk de ander denkt bijvoorbeeld: 'Als hij me in het echt ontmoet val ik toch door de mand' (ik noem maar een gekke gedachte). Het woord `afwijzing` is eigenlijk niet een goede omschrijving, want je reageert op de vraag of er misschien een basis is om iemand te leren kennen, of je bij iemand past, en is dat zo erg als een ander denkt van niet?"
- D
"Het is me eerder overkomen dat ik de site te weinig bezoek en als er dan een reactie was, de zender al zijn profiel had verwijderd tegen de tijd dat ik checkte. Of dat ik gewoon echt aan het twijfelen bleef. Te leuk voor een afwijzing, maar niet zeker genoeg voor gelijk bericht. Of geen aanknopingspunten. Blijft lastig dat makkelijk online daten."
- Al
"Leef en voel je vrij! Je mag reageren maar niets moet. Laat elkaar daar gewoon lekker vrij in. Leven en laten leven! Als er échte intreresse is, dan volgt een reactie en zo niet, even slikken en weer doorgaan. Dit is net als het echte leven!"
- Memyself
"Ik zie een onderscheid tussen niet reageren op serieuze en niet-serieuze berichten. Op serieuze berichten vind ik het niet meer dan normaal dat je op z'n minst een standaardafwijzing terug stuurt. Dat getuigt van respect. Je bent hier immers toch allemaal voor hetzelfde doel: een leuk iemand vinden. En je stelt je daarbij soms kwetsbaar op. Dus ik stuur altijd wat terug, ook een afwijzing. Op niet-serieuze berichten kan ik begrijpen dat je niet reageert. Want ook ik heb berichten van 30 jaar oudere mannen en 'hijgers' en niet meer dan 'Hallo'. Maar zelfs dan krijgen ze van mij een bericht, omdat ik dan een duidelijke 'nee' wil laten merken. Voel me dan juist sterk in m'n grens aangeven!"
- J
"Als ik geen reactie krijg, zit ik niet in onzekerheid, het is me juist heel duidelijk dat die persoon geen interesse heeft. Zelf stuur ik wel even een berichtje terug. Soms de standaardzinnen, soms mijn eigen tekst. Ik vind dat veel mannen erg snel beledigd zijn als je ze afwijst. Ik schrijf een keurig netjes bericht, zo eerlijk als maar kan, en dan krijg ik terug: 'Oh, ok'. Naja, dan heb ik zoiets van, had ik maar niet de moeite genomen om je een persoonlijke afwijzing te sturen. Tegenwoordig zet ik meteen het 'stop-handje' aan, zodat ik gewoon geen reactie meer kan krijgen daarna."
- life2live
"Ik reageer alleen wanneer ik in iemand geïnteresseerd ben. Niet uit een gebrek aan respect of medemenselijkheid, maar omdat niets van je laten horen volgens mij de meest zachtaardige methode is. Na een paar dagen begrijpt de persoon in kwestie wel dat je je niet aangesproken voelt. Je kunt toch nooit eerlijk zijn in een afwijzing. Je profiel staat vol met clichés, je zorgt niet goed voor je lijf, je leest nooit een boek of je hebt je zaakjes veel te goed voor elkaar voor mij - dat zijn dingen die je toch niet kan opschrijven? Moet je dan soms antwoorden: je diepgang gaat niet verder dan je zogenaamd avontuurlijke reisjes? Of waarom die waslijst aan criteria, kun je jezelf niet een beetje openstellen? Of waarom moet je mannen met baarden, kale knikkers of tatoeages beledigen, als je die niet wilt, reageer je er toch gewoon niet op? Of waarom suggereer je dat alle mannen van middelbare leeftijd viezeriken zijn? Nee dan zeg ik liever niets. Ik krijg zelf - gelukkig - wel eens een afwijzing, en een nietszeggend mailtje kan ik missen als kiespijn. Blijf dan liever een mysterie..."
- Enedino
"Het blijft voor mij, en gelukkig vele anderen, onbegrijpelijk dat sommigen domweg het fatsoen ontberen een reactie te sturen. Je toont belangstelling voor iemand - en maakt daarmee in wezen een compliment - en zelfs een voorgekauwd bericht is dan teveel moeite. Dat is veelzeggend, maar ook pijnlijk omdat je je in iemand vergist hebt. Zeker als de profilering gelardeerd wordt met eigenschappen als lief, empathisch, respectvol en eerlijk."
- Piano