Feestelijke frambozentiramisu
29/12/2014 Redactie (Olle)SINGLE CHEF
Tiramisu is een nagerecht waar veel mensen niet aan beginnen. De reden? Moeilijk. Maar dat valt reuze mee. Het enige echte werk dat je moet verrichten en wat misschien wel het zwaarste is voor de liefhebber, is dat je het eindresultaat een uur of twee in de koelkast moet laten staan voordat je er aan kan beginnen. En omdat het bijna niet te doen is een portie voor één persoon te maken is dit recept voor twee personen. Ideaal voor als je date komt eten, of voor als je zelf wel van een dubbele portie lekkernij houdt. Met als bijzonderheid bovendien dat we geen traditionele koffie-Tiramisu maken, maar een frambozentiramisu.Het lekkerst wordt het met echte verse frambozen, maar daar is deze tijd van het jaar moeilijk aan te komen. Een doosje van zo'n 150-200 gram diepgevroren frambozen volstaat ook. Ontdooi eerst die frambozen en doe ze daarna in een pannetje. Voeg daarna een paar eetlepels water toe en evenveel drank of likeur naar keuze. Witte wijn, whiskey of bijvoorbeeld martini geven het gerecht net een beetje een aparte smaak. Warm de frambozen met de drank op en zorg ervoor dat je de frambozen goed kapotdrukt. Zorg dat het geheel niet gaat koken. Als het in jouw ogen een homogeen genoeg mengsel is ben je klaar met deze stap.
Opgeklopt
Klop vervolgens de slagroom met een halve schep suiker stijf. Mix vervolgens de rest van de suiker met de twee eierdooiers tot een mooie glanzende crème. Schep daar meteen weer de mascarpone doorheen en maak er weer een mooi homogeen mengsel van (niet met de mixer, rustig omscheppen). Voeg nog even de slagroom toe en meng weer goed.
Bedek de bodem van een geschikte bak met lange vingers en schep daar de helft van het frambozenmengsel overheen. Schep daarna de helft van de crème over de lange vingers en maak het mooi glad. Leg daar weer een laag lange vingers overheen en bedek die de rest van je frambozenmengsel. Daar overheen kun je weer de tweede helft van het mascarponemengsel gieten
Wachten
En dan komt nu het zwaarste van het maken; zet de tiramisu voor minstens twee uur in de koelkast voordat je er aan begint. Bij het serveren kun je naar smaak eventueel geraspte witte chocolade over de tiramisu strooien. Heb je nog wat hele frambozen over? Leg die dan bovenop om het helemaal af te maken.
Ingrediënten
1 dl slagroom
3 el suiker
2 eierdooiers
150-200 gram frambozen
100-150 gram lange vingers
200-250 gram mascarpone
Drank naar keuze (wijn, whiskey of martini)
Witte chocolade (geraspt)
Reacties
"Ik lees het net de laat voor de feestdagen, maar deze ga ik toch nog even proberen..."
- Anneke
"Je date moet alleen niet aan de lijn doen;) Wel een leuke afwisseling vergeleken met de standaard tiramisu en zeker het proberen waard."
- Rene71