Het belang van luisteren
10/04/2014 Datingcoach IrmaDATINGKWESTIES
DatingCoach Irma merkt in de dagelijkse praktijk dat veel mensen moeite hebben om echt te luisteren bij het daten en eigenlijk alleen bezig zijn om over zichzelf te vertellen. Luisteren is het belangrijkste onderdeel van communicatie, niet het praten zelf. Deze maand in het redactionele gedeelte alle aandacht voor het belang van communiceren en goed luisteren (en lezen) tijdens het daten. Want ook mailtjes worden regelmatig onzorgvuldig gelezen waardoor misverstanden kunnen ontstaan. Irma bijt het spits af met een column over dit onderwerp.Het geheim
“Wat is het geheim van Ronald, die dikkerd die alle vrouwen aan zich heeft kleven?”, vroeg Frits, een gefrustreerde man mij tijdens een cursusweekend. Het nadeel van een voorstelrondje is dat verwacht wordt dat je ook even iets vertelt over je beroep. Als datingcoach heeft dat vaak tot gevolg dat je continu om advies wordt gevraagd. Een relatie krijgen en houden schijnt nog steeds niet gemakkelijk te zijn. Bovendien is bijna iedereen geïnteresseerd in de liefde.
Chagrijnig
Deze keer vond ik het niet erg om mijn standpunt duidelijk te maken. Ik keek Frits, die al een hele dag chagrijnig was omdat het hem niet lukte de aandacht van een leuke brunette te krijgen, recht in zijn ogen en vroeg hem of hij moeite had met kritiek. Hij lachte als een boer met kiespijn en gaf toe dat kritiek nooit leuk was. Toch wilde hij dat ik hem zou onthullen wat het geheim van Ronald was. Hij had nog precies een halve dag tijd om indruk te maken op het meisje met kastanjebruin haar en wilde er alles aan doen om zijn kansen te vergroten.
Objectief
Eigenlijk zou hij heel dankbaar zijn met wat objectieve feedback, want hij had zelf geen flauw idee waarom hij nog nooit een langdurige relatie had gehad. Zijn ex-vriendinnen vonden hem vaak egoïstisch, maar hij vond zichzelf juist attent en gul.
"Ik ben gewoon te ongecompliceerd, te aardig en geen uitdaging"
“Ik ben wellicht te ouderwets, houd de deur voor mijn date open, betaal de etentjes, neem mooie bloemen mee en regel eventueel een romantisch weekendje. Het probleem met vrouwen is volgens mij dat ze juist graag slecht behandeld willen worden. Ze houden van spanning en sensatie want dan kunnen ze uren met vriendinnen gaan zitten kniezen. Ik ben gewoon te ongecompliceerd, te aardig en geen uitdaging.” Ongewild moest ik glimlachen en vroeg hem of hij mijn kritiek nog wilde horen of niet.
Luisterend oor
“Ik denk namelijk dat Ronald een prachtige gave heeft. Hij kan goed luisteren en het is voor vrouwen heerlijk om met hem te praten. Ronald en ik waren als eersten zaterdagochtend gearriveerd en ik heb hem toen gesproken. Wat heel prettig aan hem is, is het feit dat hij je uit laat praten, eerst nadenkt over wat je gezegd hebt en dan pas zelf iets zegt of vraagt. Ondanks alle moderne communicatiemiddelen lijkt de communicatie tussen mensen vaak steeds slechter te worden. Ze nemen amper tijd voor elkaar, lezen en luisteren niet goed. Tijdens dat weekend viel me al op dat veel mensen de hele tijd bezig waren met hun smartphone.” Frits beaamde dat hij dat inderdaad ook deed. Hij had er een gewoonte van gemaakt om tijdens het ontbijt, de lunch en het diner zijn smartphone op tafel te leggen en binnengekomen berichtjes te checken, het weer en het nieuws.
Respectloos
Dat dit redelijk storend zo niet respectloos was voor zijn tafelgenoten had hij niet helemaal door. Frits beloofde zijn smartphone wat minder te gebruiken en het toestel direct in zijn rugzak op te bergen. Hij vroeg me of ik nog meer opbouwende kritiek had.
“Ik vrees dat mijn tweede punt van kritiek misschien nog pijnlijker is. Het viel me op dat jij tijdens de middagpauze toen je naast de brunette zat, alleen maar over jezelf zat op te scheppen.
"Probeer eens een tijdje niet over jezelf te praten tenzij iemand er nadrukkelijk om vraagt"
Op een gegeven moment vertelde zij iets over haar baan en vervolgens ging jij gewoon verder met je eigen verhaal. Ik denk dat behalve luisteren het heel erg belangrijk is om de ander ook ruimte te geven. Ik kan me voorstellen dat je indruk op haar wilde maken, maar ik denk dat wanneer je haar aandacht geeft, en minder over jezelf vertelt, je aangenamer gezelschap wordt. Dit geldt niet alleen voor jou, maar voor heel veel mensen. Facebook, Twitter en zelfs emails worden vaak gebruikt om over jezelf te praten. We leven in een tijd dat iedereen overal een mening over dient te hebben en deze vooral wil uiten.
Verademing
Ronald is juist zo’n verademing omdat hij zich in de ander verdiept. Het leven wordt er trouwens alleen maar interessanter op als je jezelf af en toe weet “uit te schakelen.” Probeer eens een tijdje niet over jezelf te praten tenzij iemand er nadrukkelijk om vraagt. Leer de ander vragen te stellen. Luisteren is een passieve manier van aandacht geven. Gericht vragen stellen is actief aandacht geven.”
REACTIES
Herkenbaar
"Wat is bovenstaande herkenbaar. Ik heb een date gehad met man die bij binnenkomst over zichzelf ging praten en pas stopte bij het afscheid. Hij stelde geen vragen naar mij toe. Nee, hij was alleen maar in zichzelf geïnteresseerd. Compleet narcistisch gedrag en waarschijnlijk verwacht hij van een vrouw dat ze ademloos aan zijn lippen hangt.
No Thanks"
Helenaw
Gaap...
"Wat een herkenbaar verhaal. Ik had ooit een date. Eerst leuk mailverkeer en het kwam tot een afspraak om koffie te drinken. Het kwam goed uit om op een ochtend vroeg af te spreken omdat ik veel onderweg was. Dat was geen probleem en ik gaf aan dat ik dan wel aan een vertrektijd vast zat omdat ik weer bij school moest staan. Geen probleem en de afspraak stond. Hij zat te bellen met iemand toen ik het restaurant binnen kwam lopen. Daar heb ik ongeveer vijf minuten met lichte verbazing tegenover gezeten.
Ondertussen zat hij grimassen te trekken en gaap-gebaren te maken om duidelijk te maken dat hij geen interesse had in de beller maar dat hij niet onder het telefoontje uit kwam. Nadat hij had opgehangen excuseerde hij zich. Het was zijn werkgever... oeps. Hij begon een heel verhaal over zijn conflict met hem en viel van het een in het ander. Ouders, dochter en de hele trieste scheiding na het overspel van zijn vrouw.
En ik? Ik heb braaf mijn koffie opgedronken. In het begin stelde ik vragen en was ik oprecht geïnteresseerd. Maar er kwam geen eind aan. Na anderhalf uur was ik er wel klaar mee en zag de tijd naderen dat ik mijn dochtertje van school moest halen. Ik bedankte hem voor de koffie en stond op. Hij was helemaal verbaasd. Hij zei 'ga je nu al? Ik heb ingecalculeerd om met je te lunchen? Ik weet nog niets over jou?' Mijn antwoord: 'nee, dat heb je helemaal goed en ik denk dat dat ook zo blijft.' Hij was met stomheid geslagen. Ik nog meer toen hij mij nog een berichtje stuurde met 'nou, wat vind je van mij? Ik ben om hoor. Wow, wat ben jij een knappe vrouw. Zullen we morgen elkaar weer zien?'
Wat een afknapper zeg ! Sindsdien ben ik er alert op dat het gesprek ook bestaat uit luisteren van beide kanten. Dus luisteren naar elkaar... zo belangrijk!"
Roos2014