Ik word lastiggevallen buiten e-Matching om, wat moet ik doen?
21/07/2022 Redactie (Anne)FAQ
Onze klantenservice staat zeven dagen per week klaar om vragen van e-Matchers te beantwoorden. Regelmatig komt het voor dat leden dezelfde vraag stellen, hierdoor kwamen wij op de redactie op het idee om eens in de zoveel tijd een van die 'frequently asked questions' te beantwoorden in een artikel op e-Matching.nl. Vandaag de vraag: 'Ik word lastiggevallen buiten e-Matching om, wat moet ik doen?' Contact voortzetten op Whatsapp
Regelmatig komt het voor dat leden een leuk mailcontact via e-Matching voortzetten op Whatsapp of (video)bellen. Op Whatsapp kan een gesprek wat vloeiender verlopen dat via de e-Matchingmail, het is net wat losser en gemakkelijker.
Het probleem is alleen dat als het contact een nare wending krijgt, wij (e-Matching) weinig tot geen actie kunnen ondernemen. Wanneer we een klacht ontvangen over een lid kunnen we het mailcontact via e-Matching controleren , dat is voor contact buiten de site om niet mogelijk.
Het probleem is alleen dat als het contact een nare wending krijgt, wij (e-Matching) weinig tot geen actie kunnen ondernemen.
Uiteraard horen wij het graag wanneer iemand je lastigvalt, maar als dit alleen buiten e-Matching om is gebeurd, kunnen wij vrijwel niets om diegene 'aan te pakken'. Het enige wat wij kunnen doen is een aantekening maken bij zijn/haar profiel (dit is alleen voor medewerkers van e-Matching te zien) en kijken of er wellicht nog meer klachten komen over dat lid.
Blokkeer telefoonnummer en mailadres
Maar wat moet je dan doen als iemand je niet met rust laat? Als het gaat om vervelende appjes en/of telefoontjes kun je het telefoonnummer blokkeren van de ander. Heb je ook mailadressen uitgewisseld, blokkeer dan ook het mailadres van de ander.
Als iemand je lastigvalt doet diegene dat meestal om een reactie bij jou uit te lokken. Wanneer diegene die niet meer krijgt - omdat je de berichtjes, telefoontjes en/of mailtjes niet meer ziet - zal hij of zij vanzelf ophouden. Gebeurt dit niet, of wordt het alleen maar erger (denk aan: thuis lastiggevallen worden, je familie krijgt ook telefoontjes, etc.) dan raden we je aan om contact op te nemen met de politie.
Als iemand je lastigvalt doet diegene dat meestal om een reactie bij jou uit te lokken.
Gegevens delen
Helemaal voorkomen kun je het niet, maar er zijn wel een paar 'maatregelen' die je kunt nemen. Wissel niet te snel privégegevens met elkaar uit. Wij geven normaal gesproken de tip om pas gegevens uit te wisselen als je elkaar al in het echt hebt ontmoet, of net voor die ontmoeting.
Een laatste optie is om bijvoorbeeld een prepaid mobieltje aan te schaffen puur voor (beginnende) contacten via een datingsite. Als het contact dan misloopt heeft de ander in ieder geval niet jouw echte nummer.
Reacties
"Kleine tip nog: sommige telefoons kun je 2 SIM-kaarten in steken, daarmee kun je privé en dating wat praktischer apart houden. En verder kun je eventueel de gegevens die je deelt over jezelf eens zelf opzoeken op de diverse zoekmachines en kijken wat er zoal uit te vogelen valt en daarnaar handelen."
- Innuendo
"Gewoon nieuwsgierig: gebeurt dit echt vaak? Ik date al best lang, de laatste twee jaar nauwelijks, maar heb nooit iets raars meegemaakt. Gelukkig maar! Je gezond verstand is altijd een goede raadgever (meende ik): ik geef nooit mijn adres en spreek niet thuis af.
Helaas kwam ik er door een (niet enge) man achter dat ik via de Kamer van Koophandel (waar ik als ondernemer geregistreerd sta) makkelijk te traceren ben. Met alleen mijn telefoonnummer had hij in no time een foto via Google Maps van mijn voordeur gevonden. Ben ik sindsdien voorzichtiger gewonden met mijn telefoonnummer? Ik moet bekennen dat dat niet zo is. Blijkbaar denk ik toch dat het allemaal wel mee zal vallen met de hoeveelheid creeps op datingsites. Omdat ik dat appen en al het gedoe eromheen vreselijk ben gaan vinden, geef ik tegenwoordig liever mijn e-mailadres. Maar daarin staat dan weer ook mijn achternaam. Terwijl een ander e-mailadres aanmaken zo makkelijk is als wat. Zijn jullie ook zo lui? Denken jullie net als ik dat het allemaal wel mee valt? Zijn mannen voorzichtig met het delen van NAW? Ik ben benieuwd."
- RinaRoma
"Ik heb als standaard dat ik geen Whatsapp contact wil, voordat we elkaar in real life gezien en gesproken hebben. Je weet immers helemaal niet hoe die ander er mee omgaat. Ik heb mee gemaakt dat een man de hele dag door appjes stuurde, en dat begon al 's morgens vroeg met de vraag of ik lekker geslapen had. Het was ongetwijfeld goed bedoeld, maar ik werd er gek van. Mijn interesse was volledig weg geappt. Toen ik hem dat via een appje haha, liet weten, zei hij dat hij het niet aan had zien komen. Van een ontmoeting kwam het uiteraard niet. Sindsdien ben ik voorzichtiger geworden met het geven van mijn 06 nummer."
- Barber
"Tja, en dan zijn er nog steeds dames die meteen willen bellen etc. Je kan prima een eerste keer afspreken zonder alle persoonlijke data meteen uit te wisselen. Het is niet zo moeilijk om te zeggen (lees mail via deze app); daar en daar zo laat op die dag..."
- LetsDoThis
"Je kunt doen wat je wilt, maar vergeet niet, dat de meeste 'vervelende' dingen gebeuren in de kennissenkring, vriendenkring, familiekring... Dus pas als je al een tijdje 'wat hebt' met elkaar. Mijn idee: een vrouw mag wat voorzichtiger zijn dan een man. Check die man ook even. Als je hem nergens kunt vinden, maar hij heeft wel grote verhalen, dan gebruik wat nuchter verstand... Volg je gevoel."
- Goeiendag