Midden in een contact ineens verdwijnen, is dat normaal?
08/08/2022 DatingCoach IrmaDATINGVRAAG
Iedere maand beantwoordt DatingCoach Irma vragen van e-Matchers. Vandaag de vraag van E. Zij vraagt zich af of het normaal is dat iemand midden in een mailgesprek ineens niets meer van zich laat horen, zonder enige uitleg. Heb jij ook een vraag voor Irma? Laat deze dan achter door op de 'reageer-knop' te klikken onderaan dit bericht! Ik kan best overweg met afwijzingen, ik snap dat helemaal. Ik zie tenslotte ook niet alle mannen zitten die ik op deze site tegenkom. Maar ik kan niet begrijpen dat iemand middenin een gesprek zomaar wegblijft. Het is me een paar keer overkomen. Je kunt niet zien of iemand hier inlogt (ergens vind ik dat wel prettig, dat houdt het wel zo rustig), maar de eerste keer dacht ik: 'Help, er is wat ergs met die man gebeurd, dat kan niet anders.' Tot het nog eens gebeurde. Ik vind dat zo raar...
Een ander iets dat me opvalt is dat niet iedereen reageert op een eerste mailtje. Zo'n eerste begin is best pittig hoor! Ik zoek met zorg mijn woorden uit, probeer iets te sturen dat inhaakt op de teksten uit het profiel. Dan zie je dat de persoon je profiel heeft bekeken, en vervolgens... niks. Ik vind het prima als je zegt: 'Dank je voor je berichtje, maar ik wil het hierbij laten.' Dat is echt niet zo moeilijk! Maar goed, mijn vraag is of het normaal is dat iemand, midden in een gesprek, zonder iets te zeggen, weggaat?
- E
Anonimiteit in de moderne wereld
Beste E,
Nee, dit is niet normaal, maar het gebeurt. En het gebeurt steeds vaker. Dit heeft alles te maken met onze moderne wereld. Mensen vertonen dit gedrag niet alleen op datingsites maar ook op social media of fora. Het heeft te maken met het feit dat we relatief anoniem (zonder naam, adres en overige gegevens) op een datingsite kunnen staan.
Deze anonimiteit is wenselijk, maar geeft tegelijkertijd een soort vrijblijvendheid. Een lerares of advocate zal het heel fijn vinden dat haar leerlingen of cliënten niet weten dat ze op zoek is naar een man. De voordelen van de bescherming van persoonsgegevens zijn groot, maar er kleven uiteraard ook nadelen aan. Mensen kunnen zich door deze anonimiteit asocialer gaan gedragen dan wanneer ze met naam en toenaam bekend zijn.
Mensen kunnen zich door deze anonimiteit asocialer gaan gedragen dan wanneer ze met naam en toenaam bekend zijn.
Behandel de ander zoals je zelf behandeld wilt worden
Het is voor jou een schrale troost om te weten dat je niet de enige bent die dit soort dingen meemaakt. Ik was soms zelfs een tikkeltje boos als ik hoorde/las dat mensen geen antwoord kregen nadat ze een interessemailtje hadden gestuurd waar ze veel aandacht aan besteed hadden. Net als jij ben ik van mening dat je niet zo slordig met de medemens mag omgaan. Eindeloos bleef ik herhalen: 'Behandel de ander zoals je zelf behandeld wilt worden.'
Tot ik op een gegeven moment bedacht dat het weinig zinvol is om te verwachten dat mensen die het niet zo belangrijk vinden hoe een ander zich voelt erop te wijzen dat anderen ook gevoelens hebben. Gek genoeg laten deze mensen door hun gedrag hun ware aard zien.
Ook al gun ik het jou niet, je mag blij zijn dat het contact eindigt. Deze mannen passen niet bij jou. Ik wil je aanraden om jezelf te blijven, verlies niet je empathie en zorgzame houding naar de medemens toe. Je toekomstige man zal deze eigenschap zeker waarderen.
Ook al gun ik het jou niet, je mag blij zijn dat het contact eindigt. Deze mannen passen niet bij jou.
Laat het los
Daarnaast zul je toch een beetje een olifantenhuid moeten hebben. In de toekomst moet je proberen dit soort incidentjes eerder los te laten. Probeer maar minzaam te denken: 'Deze man heeft niet vooraan gestaan toen de eigenschappen empathie en naastenliefde werden uitgedeeld.' Ga daarna weer vrolijk verder met het daten. Relativeer en besteed er zo weinig mogelijk tijd aan. Die tijd kun je beter besteden aan het blijven zoeken naar de ware.
Reacties
"Je hebt hufters in de wereld. En ja, ook hbo- of wo-opgeleide daters hier kunnen hufters zijn. Gewoon onbeschoft, ik kan het niet anders duiden."
- oblaat
"Het is inderdaad een kwestie van fatsoen, ik heb eens en mevrouw aangeschreven die in haar profiel zich voor liet staan een goede schrijfster te zijn. En inderdaad haar profieltekst deed het beste vermoeden. Zij stelde het op prijs als eventuele in haar geïnteresseerde mannen ook een mooie brief zouden schrijven. Ik dus extra mijn best gedaan, kreeg ik een standaard afwijzing! Ik kan dat zien omdat ik al mijn berichten aan anderen afsluit met mijn echte voornaam. Als ik dan een antwoord krijg dat begint met; beste Wijnz, weet ik genoeg. Ik hoop dat deze mevrouw inmiddels haar proza kan delen met een man die aan haar hoge kwaliteitseisen kon voldoen en ik ben blij dat ik die man niet ben!"
- wijnz
"Het gedrag om niet te reageren op een eerste berichtje, zoals beschreven in het artikel, wordt helaas ook door verschillende vrouwen gebezigd. Daarentegen zijn er ook vrouwen die op een heel leuke manier een afwijzing sturen, met een leuke leestip ofzo. Daar ben ik dan dankbaar voor."
- Lux
"Je moet inderdaad een beetje een olifantenhuid hebben (of beter gezegd: een behoorlijke), en het lijkt met het jaar erger te worden.
Ik heb me ook wel eens schuldig gemaakt aan stilte nadat een gesprekje op gang was gekomen - na bericht twee was het van mijn kant stil (een week of anderhalf, geloof ik), al kon ik daar toen niet zoveel aan doen, en toen ik terug was was ik zonder verder bericht geblokkeerd (denk ik). Best begrijpelijk, want misschien had diegene het ook al vaker meegemaakt.
Wat het onbeantwoord blijven van openingsberichten betreft: dat is een drama. Misschien niet voor de populaire mensen onder ons, maar voor sommigen, of velen, toch wel.
Tijdens mijn huidige lidmaatschap heb ik 22 verschillende berichten gestuurd en daar m'n best op gedaan. De oogst: twee beknopte afwijzingen, een paar vrouwen die m'n profiel hebben bekeken, en van het merendeel helemaal niets. Ik kan hier sowieso tientallen, hónderden profielen bekijken waarna hooguit een enkeling even terugkijkt. Noem mij maar gekke Henkie.
Het lijkt me wel zinnig als e-Matching zou overwegen om de functionaliteit voor niet-betalende leden verder te beperken. Ergo: betalen om berichten te kunnen lezen/beantwoorden. Misschien dat men dan een beetje moeite gaat doen (i.p.v. alleen in het profiel te zetten dat men 'de zaakjes op orde heeft' en dat van de droomkandidaat ook verwacht en dan gaan zitten afwachten).
Welk percentage van de leden zou zich realiseren dat er weinig zo onaantrekkelijk is als iemand die geen enkele inzet toont? Niemand hoeft perfect te zijn, maar een béétje moeite... is heel leuk."
- Mark
"Ik was al bijna bang dat ik de enige was waar dit bij gebeurde maar blijkbaar is het inmiddels gemeengoed geworden. Wel even goed om te vermelden dat het in het artikel gaat over mannen die zo reageren maar geloof mij, (sommige) vrouwen doen echt niet anders helaas."
- RM
"Ja, ik herken e.e.a en ik vraag me soms af of hoger opgeleiden het woord 'fatsoen' kennen. Niet reageren op een eerste kennismakingsbericht is gewoon onfatsoenlijk. Is het gemakzucht of wordt je op je foto's beoordeeld en afgewezen? Mocht je net een ander contact hebben en daarom niet reageren... stuur dan een uitstel berichtje. Dat is beter dan niets laten horen."
- Calor
"Een enkeling (1 op 5) heeft het fatsoen om te reageren op het eerste bericht, in mijn ervaring. Dames die na een paar berichtjes opeens niets meer laten horen, heb ik nu ook al meerdere keren meegemaakt. Hoe kan je zo zijn? Enige voordeel is inderdaad dat je zo hun ware aard kent. Bah!"
- Dimitri73
"Misschien is het mogelijk om vanuit e-Matching herinneringen te sturen als iemand nog niet heeft gereageerd op een eerste bericht. Al kun je maar de helft zover krijgen dat ze iets laten horen, dan hebben we al een heel stuk gewonnen."
- FrL
"Ik herken de ervaringen van E helemaal. En nee... ik wil geen olifantenhuid kweken! Daarom ben ik gestopt met anderen te benaderen, dan hoef ik me ook niet meer te ergeren. Helaas verklein ik hiermee mijn kansen aanzienlijk, dat is dan maar zo. Zoals in mijn profiel staat, zal ik zelf altijd een berichtje terug sturen. Wel zo netjes en een kleine moeite. Laten we eens lief zijn voor elkaar en respectvol. Er is al genoeg ellende op de wereld."
- Smile4you
"Nee, het is niet normaal, maar het gebeurt steeds vaker. Wel heb ik het een keer gehad dat ik een berichtje had uitgewisseld met iemand. Dag later moest ik de hele dag voor werk op stap, kom 's avonds thuis: vijf berichten van die man, waarvan de vijfde woedend was omdat ik maar niet reageerde. Ik dacht dat ik ongeduldig was, maar woedend worden binnen een dag, vond ik wat teveel van het goede. Heb hem uitgelegd dat ik wel gewoon een dag moet kunnen werken zonder hem woedend te maken..."
- Miki
"Mijn ervaring is niet anders. Ik heb ook gemerkt dat juist de hoogopgeleide mannen zich vaak als hufters gedragen, terwijl op andere sites de wat lager opgeleide mannen veel sympathieker reageren. Het is dat ik het niet fijn vind om in een relatie degene te zijn met de meeste kennis, want dan zou ik me maar gaan ergeren, maar anders zou ik kiezen voor de lager opgeleide mannen die veel meer moeite voor je doen. Ik heb het hier over mannen, maar zijn hier ongetwijfeld ook hoogopgeleide vrouwen zijn die zich ook heel hufterig en arrogant kunnen opstellen."
- Barber
"Het is ook een hele kunst moet ik zeggen, dat online daten. Het duurt ook even voor je er relaxt mee om kunt gaan is mijn ervaring. En het maakt echt niet uit of je nou hoog opgeleid bent of niet, of dat je man of vrouw bent, ook hier doen sommige mensen asociaal.
Zomaar verdwijnen in een contact is inderdaad erg naar, totdat diegene het zelf een keer gebeurt. Waarschijnlijk realiseert hij zich dan pas hoe dat is en blijkt het gewoon onhandigheid.
Wat mij heeft geholpen is het meer zien als een online café waarin het leuk is wat mensen te zien en te kletsen. Loslaten dat je op zoek bent naar the One and Only, maar open staan voor ontmoetingen. Dat daten pas veel later daarna komt, als blijkt dat je elkaar echt echt heel leuk vindt .Tot dan gewoon geïnteresseerd zijn in wie die ander is en ook al blijkt het geen match, het is toch leuk om interesse te tonen en te krijgen en met respect behandeld te worden.
Al doende leert men, goed item, ik krijg opeens veel vaker antwoord."
- Ananas
"Ik zit hier nog niet heel lang en ook zeker niet lang meer. Nog nooit een site gehad waarop ik een soort van genegeerd wordt. Had dit niet verwacht van wat 'hoger opgeleiden' moeten voorstellen. Ben 'blij' dat ik blijkbaar niet de enige ben, ik begon al serieus aan mezelf te twijfelen..."
- Ingeborrrg
"Te veel ervaring hier met gesprekken en chats die langzaam lopen en opeens stoppen. Ik heb er geen geduld meer mee. Zelf sluit ik altijd af als de interesse weg is en houd van een normaal tempo in een contact. Dus gewoon antwoord geven als je een bericht gelezen hebt. Mijn rigide uitgangspunt is: als je interesse in mij hebt, doe je moeite. Punt.
Iedereen heeft een smartphone (als je die niet hebt, ben je sowieso niet mijn type, haha). Je hebt e-mail op je telefoon en krijgt een melding van een bericht op EM. Met interessant geleuter over een druk leven en maar een keer in de week je inbox checken heb ik niets. Een bericht sturen (sorry, ik ben druk op het moment en mail je volgende week) kost een minuut. Die heeft iedereen over toch! Uiteraard kan er toevallig iets ingrijpends gebeurd zijn aan de andere kant. Alvast excuses dan dat ik je geblokkeerd had. In de meeste gevallen betekent geen bericht namelijk dat er geen interesse of meerdere dates zijn. Dat merk ik ook bij mezelf. Als ik iemand leuk vind, doe ik moeite. Ook als ik het druk hem.
Ik neem dus afscheid als ik na drie of vier dagen nog niets gehoord heb. Even goede vrienden verder, maar geen match. Met dit concept bespaar ik mezelf een hoop ergernis."
- RinaRoma
"Ik denk dat onzekerheid hier veel meer voorkomt dan arrogantie. Misschien is het perfectionisme met bijbehorend uitstelgedrag? (En ja, ik herken dit bij mezelf - en ik ben er niet trots op)."
- Kryptonerd
"Wat herkenbaar! Dankjulliewel. Ik ging al aan mijzelf twijfelen... Wel moet ik eerlijk bekennen dat ik ook vaak niet op eerste berichtjes reageer. Althans, als het om berichtjes met een paar woorden of een enkele zin gaat. Omdat ik dan niet geïnteresseerd ben na het bekijken van zijn profiel. Ik vind het dan moeilijk om iemand enkel af te wijzen daarop. Maar ga ik vanaf nu wel doen!"
- Jentel
"Mijn ervaring is toch het tegenovergestelde. Ook vrouwen doen dit massaal om überhaupt nooit een reactie terug te geven. Maar ik heb ook meegemaakt dat sommige vrouwen verwachten dat je heel snel reactie geeft. Ik heb wel eens gehad dat ik niet direct dezelfde dag terug schreef (meestal door andere dingen in het leven) en dat ik gelijk al geblokkeerd was. Terwijl ik die dag juist zat te broeden op een leuke reactie terug. Wellicht overdenk ik het en moet ik maar gewoon snel en oppervlakkig terug reageren?"
- Jeroen
"Allereerst: ik vind niet dat het normaal is om niet te reageren maar ook niet dat het gemeengoed is geworden. Ik krijg veelal nette reacties in positieve zin op mijn berichten.
Daar ben ik erg blij mee en ik waardeer het bijzonder dat iemand de moeite neemt om met mij contact op te nemen. Soms over een mogelijke match maar ook over iets algemeens,: een compliment of een commentaar op mijn reactie of profiel. Allemaal welkom.
Ik denk dat we (alle e-Matching aanwezigen) wel eens vergeten dat we in een andere wereld leven als het schermpje uitgaat. Die match tussen schermpje en echt lijkt nogal een uitdaging. Soms heb ik de indruk dat alles hier onder een vergrootglas ligt terwijl dezelfde onderwerpen in het echt er helemaal niet zoveel toe doen.
Ik krijg dus normale reacties, geen stiltes of erger; niet als ik iemand een compliment geef over haar profiel of als ik vraag of ik een stukje tekst mag gebruiken. Dat is natuurlijk relatief veilig voor de ander maar ook als ik een interesse berichtje krijg en ik schrijf terug dan blijft het beschaafd en correct.
Zoals dat tegenwoordig heet 'herken ik mij dus niet in theorieën over een soort 'silence-of-death treatment' van mede-matchers. Natuurlijk ben ik wel afgewezen om - in mijn ogen - onzinnige redenen maar dat doet er niet zo heel veel toe eigenlijk. Ik zeg ook niet dat ik iemands kenmerken niet aantrekkelijk vind, dan gooi ik het ook op een algemene afwijzing (al schrijf ik er wel wat persoonlijke tekst bij). Wie ben ik om te vinden dat dat waar ik op afknap, voor een ander een heel ander gewicht heeft in het totale plaatje? In de afwijzing zie ik best vaak aannames terug waar ik me over verwonder op dat moment. Kennelijk zit die dame dan nog wel een beetje vastgeklemd in het verleden denk ik dan.
Ik zie wel wat in die opmerking over de onzekerheid van de zoeker (kryptonerd) of de hunkering naar perfectie (ander artikel) waardoor alles zo zwáár weegt! De torenhoge verwachting van de perfecte partner met klik, die zonder meer in jouw onwrikbare wereld gaat passen. Een wereld die je bedacht hebt met je eigen (negatieve, sorry) ervaringen des levens... En die ander dan? die heeft z'n eigen ervaringen en bedachte ideale wereld om in te stappen!
Mijn idee: ga je nou niet ingraven met allerlei regeltjes als 'wie niet binnen 2 dagen reageert is af' of 'geen foto = geen reactie' of 'zonnebril op de foto = exit' (oei, dat laatste deed ik laatst ook...) Zo zie je maar, voornemens en wensen, dat is waar je het samen over kunt hebben. Als de ander reageert dan, maar ook dat komt voor hoor dus geef niet op!"
- Innuendo