Waarom over geld praten tijdens een eerste date?
19/01/2023 DatingCoach IrmaDATINGVRAAG
Iedere maand beantwoordt DatingCoach Irma vragen van e-Matchers. Vandaag de vraag van J. Zij merkt vaak dat de mannen met wie ze datet op de eerste date meteen beginnen over hun 'financiële successen'. Ze vraagt zich af waarom iemand dit überhaupt bespreekt met een 'vreemde', is het opschepperij of willen ze laten zien dat ze goed voor zichzelf kunnen zorgen? Heb jij ook een vraag voor Irma? Laat deze dan achter door op de 'reageer-knop' te klikken onderaan dit bericht! Ik merk vaak tijdens een eerste date dat mannen over geld praten, bijvoorbeeld hoe hoog hun hypotheek is of hoeveel spaargeld ze hebben. Ik zou daar zelf nooit in een eerste date over praten en ook niet in de afspraken daaropvolgend. Pas als ik serieus met iemand zou worden. Is dit typisch mannengedrag om over geld te praten? Om te laten zien dat ze hun zaken financieel op orde hebben? Herkenbaar? Geldt het ook andersom?
- J
Met goede bedoelingen
Beste J,
Ik vind dit inderdaad ook vreemd maar het gebeurt op grote schaal. Ik ga ervan uit dat deze mannen het heel erg goed bedoelen en - in mijn ogen wat ouderwets - de vrouw in kwestie duidelijk willen maken wat ze op financieel vlak te bieden hebben. Deze informatie moet je maar zien als symbolisch voor 'met zijn veren pronken'.
Als gevoelsmens vind ik het vreemd maar als je eenmaal weet wat erachter zit, kun je er anders tegen aan gaan kijken. Persoonlijk zou ik als het over iemands financiën gaat het gespreksonderwerp veranderen. Het is toch veel belangrijker om achter elkaars karakter te komen en er is nog zoveel meer te bespreken. Dit komt later wel (of helemaal niet, ook prima).
Het is toch veel belangrijker om achter elkaars karakter te komen en er is nog zoveel meer te bespreken.
Financieel (on)afhankelijk
Ik denk dat de meeste vrouwen net als jij en ik niet staan te springen om dergelijke informatie. Afgelopen week vroeg ik het aan een jonge single vrouw (deze dame zit zonder werk en is toevallig niet hoogopgeleid) en tot mijn verbazing antwoordde zij me dat ze het juist belangrijk vindt omdat de man in kwestie toont dat hij haar zou kunnen onderhouden.
Zou dit het zijn? Ik heb altijd mijn eigen geld verdiend, maar zouden vrouwen die zich financieel afhankelijk voelen doordat ze zichzelf niet kunnen onderhouden wel willen weten hoe 'financieel succesvol' hun potentiële partner is?
Probleem lost zich vanzelf op
Tegen de mannen die dit met alle goede bedoelingen bespreken zou ik willen zeggen: 'Stop hiermee'. Dit is niet romantisch. Je hebt hier met hoger opgeleide vrouwen te maken en niet met vrouwen die onderhouden willen worden.
Je hebt hier met hoger opgeleide vrouwen te maken en niet met vrouwen die onderhouden willen worden.
Tegen de vrouwen wil ik zeggen: 'Neem het de mannen in kwestie niet kwalijk'. Dit gedrag komt voort uit goede bedoelingen en waait wel weer over. Laat de man zijn zegje doen en begin over iets anders. Dit probleem zal zich vanzelf oplossen. Momenteel zijn meisjes al vaak hoger opgeleid dan jongens. Wellicht zal het in de toekomst veranderen dat mannen gemiddeld meer verdienen dan vrouwen.
Reacties
"'Is dit typisch mannengedrag om over geld te praten? Om te laten zien dat ze hun zaken financieel op orde hebben?' Mogelijk proberen de mannen gewoon tegemoet te komen aan de veelgestelde eis 'leven op orde'."
- Jjj
"Laten we nu niet doen alsof er uitsluitend mannen zijn die hierover praten, ik heb genoeg meegemaakt dat de vrouwelijke date expliciet liet weten dat de financiën goed geregeld waren en liet blijken dat er onafhankelijkheid is. Als een soort power statement. Ik kan dat waarderen omdat ik graag naar een relatie streef die gelijkwaardig is. Maar teveel in de financiële details is niet nodig tijdens een eerste date."
- G
"Ik heb de reactie gelezen en heb me verbaasd (of eigenlijk ook niet). Het gaat hier om een vraag van een vrouw die beantwoord wordt door een vrouw. Wordt het niet tijd voor een mannelijke coach die het mannenperspectief kan en mag laten zien?
Hoe goed het advies vaak is, het blijft een vrouwelijk perspectief. Om dat de verhoudingen man vrouw in de afgelopen decennia zijn veranderd, en dat waarschijnlijk ook wel blijven doen, is het belangrijk ook de mannelijke gedachtengangen en gevoelswereld eerlijk en open te laten zien. Nu ligt er vaak een licht (?) verwijtend en enigszins kleinerend sausje overheen: met veren pronken en niet doen en vrouwen willen niet verzorgd worden . Maar een gedachtengang over wat er wel nuttig en functioneel aan het typisch mannelijke is, komt niet op tafel. En dat is breder in de maatschappij een gegeven (constatering en geen verwijt).
De man in dit voorbeeld moet niet over geld praten is de stelling. Een tegenstelling kan zijn: vrouwen moeten zich zelf mogelijk afvragen wat ze er zo lastig aan vinden. Je vind meer bij jezelf als je zo zoekt dan wanneer je een ander zegt wat ie wel of niet moet doen..
Het kan heel goed zijn dat mannen als eigenschap hebben om voor een vrouw te willen zorgen, ook al is dat tegenwoordig in veel gevallen niet nodig of gewenst (maar zeker niet altijd of vanzelfsprekend).
Kortom, met alleen een vrouwelijk coachingsperspectief doe je het klanten bestand te kort, en niet alleen de mannen."
- Grieptem
"Zolang vrouwen nog regelmatig in hun profiel zetten financieel onafhankelijk moet je niet verbaasd zijn dat mannen schetsen dat ze dat ook zijn. Jammer dat de DatingCoach mannen zo hinein interpreteert."
- oblaat
"Ik herken het eigenlijk helemaal niet? Ik heb het afgelopen jaar best wat mannen ontmoet via e-Matching maar er is er geen een geweest die over geld/financiën/spaargeld begon op de eerste afspraak (nadien overigens ook niet). Dat maakt dat ik me afvraag of je misschien (onbewust) daar ergens wel op selecteert, anders zou je daar niet zo vaak tegen aanlopen? Dat je onbewust dat misschien toch ergens belangrijk vindt?"
- Junipermay
"Ik zie het niet probleem niet. Geldzaken zijn toch een heel normaal gespreksonderwerp zoals ook de vakantie, het huis, de kinderen, de laatste film die je gezien hebt en nog veel meer. We zijn beide gescheiden, we hebben dat af moeten handelen en dat beïnvloedt nog ons leven, we werken nog of zijn met pensioen of zijn daar over aan het nadenken. Ik kan me dus best voorstellen dat twee mensen die met deze zaken bezig zijn daar over praten. Niet de hele avond uiteraard en ook niet in detail, maar ik vind het op zich geen fout onderwerp.
Wat ik wel fout zou vinden (en ook heb meegemaakt) is, wanneer geld en het wel of niet bezitten daarvan gebruikt wordt om een bepaald beeld neer te zetten. Het gepoch over de vele huizen die hij bezat vind ik net zo irritant als het geklaag van de ondernemer die geen pensioen heeft, zeker wanneer mij bijna een schuldgevoel wordt aangepraat omdat ik een goed pensioen heb. De man die wel zes keer vertelt dat hij alleen golddiggers tegen komt, maakt mij wantrouwend. Zeker wanneer ik aan het eind van de avond precies weet wat hij op de bank heeft staan. Logisch toch dat je dan hebberige vrouwen trekt. Kortom: geld is belangrijk in ons leven, heel normaal om over te praten. Geld is echter niet een middel om iemand (on)aantrekkelijk te maken."
- RinaRoma
"Om geld draait deze wereld, als je niets anders te bieden hebt als dat kom je liefde tekort. Imponeren kan op verschillende manieren mannen met hun bezit en kunde , vrouwen met hun uiterlijk en empathie. Je moet wel mee doen aan deze concurrentie anders heb je niets aan de haak te slaan. Dus een mooi verhaal knippen en plakken een gunstige foto van meer dan tien jaar geleden en dan gaan vissen. Daar heb ik niks geen zin in, ik maak geen afspraken als er geen ingang is tot andere communicatie dan via een datingsite of een niet romantische locatie."
- Kasper
"Er is een, niet eens zo subtiel, verschil tussen financiële onafhankelijkheid tonen en de waarde van je bezittingen in een spreadsheet presenteren. Het eerste is oké, het tweede lachwekkend."
- Melle2
"Heel veel vrouwen noemen in hun profiel dingen als: 'varen, skiën, golfen' en 'heeft zijn zaakjes op orde'. Of ze willen verre reizen maken: Japan, Alaska, cruise. Dat is een indicatie dat ze de financiële kant van een relatie belangrijk vinden, want voor al die activiteiten is meer geld nodig dan een paar weken kamperen in de Dordogne. Als een man vervolgens in een eerste gesprek met zo een vrouw dingen vertelt over zijn financiële situatie, dan krijgt die vrouw gewoon de informatie waar ze om gevraagd heeft."
- Bert19
"De eerste date moet wel héél goed verlopen om dan al over je financiële situatie te gaan praten. Show-off of onzekerheid? Toch denk ik dat de financiële situatie van beiden wel degelijk een rol speelt in een relatie, maar daar zal mijn leeftijd ook een rol bij spelen. Ongeveer gelijke financiële draagkracht draagt beslist bij aan gelijkwaardigheid. Eigenlijk ben ik wel zo romantisch dat ik ook een relatie zou willen met een vrouw die financieel minder draagkracht heeft en tegelijkertijd zo ouderwets dat ik moeite zou hebben met een vrouw die veel rijker is. Misschien is het verschil in uitgavenpatroon en luxe waaraan je gewend bent belangrijker dan het verschil in geld."
- JPT50
"Bizarre date gehad nadat dit item net geplaatst was! Ik dacht eerlijk gezegd nog dat dit mij nooit was overkomen. Enfin, date afgesproken vrijdagavond om een hapje te eten met een man waar ik al zo'n week of twee mee gemaild had en die erg aardig en geïnteresseerd was. Bovendien erg fijn dat hij niet vroeg naar mobiele nummer of mailadres, want daar ben ik een beetje allergisch voor geworden.
Enfin, toen we elkaar een hand hadden gegeven, overviel hij mij met al zijn zakelijke successen inclusief getallen, kunstcollectie, landhuis plus landgoed, aantal voertuigen en vrouwen waar hij een korte relatie mee had gehad. Om zijn woorden kracht bij te zetten kreeg ik nog de bijbehorende afbeeldingen te zien.
Er was geen speld tussen te krijgen en doodmoe en teleurgesteld reed ik naar huis. Er was niets meer over van die aardige geïnteresseerde man op papier.
Ditmaal bleef ik beleefd zitten, de volgende keer dus niet meer! Dus ja, ze bestaan en ik hoop dit nooit meer mee te maken."
- wike
"Ik moet altijd een beetje lachen om de term; financieel onafhankelijk. Wat houdt dat precies in? Een goede baan, een mooie auto, en een leuk huis? Ik zelf heb een aantal jaren van een uitkering geleefd, maar ik deed wel veel leuk en belangrijk vrijwilligerswerk; schipper op een rondvaartboot, radiomaker in een verzorgingshuis, televisiemaker bij een lokale omroep en bestuurslid bij een huurdersvereniging. Veel geld had ik niet, maar het was genoeg als je jezelf een beetje wist te beperken. Ik voelde mij dus financieel onafhankelijk want ik kon doen wat ik wilde. Ik ging niet naar Bali op vakantie, een weekendje New York zat er ook niet in, maar ik kon wel op een zomerse avond mijn boot door de schemering doodstil Den Haag binnenvaren. Het is maar wat je belangrijk vindt! Die vrouwen die aangeven financieel onafhankelijke mannen te zoeken en zich beroepen op hun eigen onafhankelijkheid, moeten vaak wel elke ochtend naar die spiegelende kantoorkolossen rijden om daar hun werk te doen wat niet altijd even leuk is, maar noodzakelijk om alle rekeningen te kunnen betalen om hun leefwijze te bekostigen. Je kunt je afvragen hoe onafhankelijk dat is? Alles is dus relatief. Ben benieuwd of dit stukje geplaatst gaat worden omdat het nogal in gaat tegen de heersende mores?"
- wijnz
"Interessante discussie. Neemt niet weg dat praten over geld verre van aantrekkelijk is. In welke vorm dan ook. Minstens zo onaantrekkelijk vind ik de mannen die een bepaalde vorm van (in mijn ogen) nare zuinigheid tonen. Zit 'm in kleine dingen die iemand plotseling in een ander daglicht zet. Lees: ver van je eigen handel en wandel afstaat. Ik ben van nature een gever, wellicht helpt dat niet mee. Ik voel me meer thuis bij personen die het goed hebben, er van genieten, maar er niet mee te koop lopen, dan personen die er alles aan doen om bezit te etaleren."
- Anoniem
"Ik ben het eens met Anoniem, maar eerlijk gezegd is tijdens een eerste ontmoeting al snel duidelijk of iemand het goed heeft. Over geld hoeft dus niet gesproken te worden wat mij betreft en als een heer je uitnodigt om een hapje te eten en het te lang duurt voor er afgerekend wordt nog meer en reken ik af zonder discussie! Put your money where your mouth is. Maar dan hoef ik deze man niet nogmaals te ontmoeten."
- wike