Wijs je iemand af op spelfouten in zijn of haar profiel?
07/11/2024 Redactie (Anne)POLL
Een pakkende profieltekst is één van de dingen die een goede eerste indruk kan maken of breken. Naast je profielfoto's is dit het eerste wat een potentiële match van jou te zien krijgt, en dan is het toch zonde als er dan spelfouten in staan. Vaak kun je daar niets aan doen, want bijna iedereen leest over zijn of haar eigen fouten heen, maar het ziet er toch wat slordig uit. Een slechte spelling hoeft niet te betekenen dat je dommer bent dan mensen die geen fouten maken, maar het kan toch een rol spelen bij de lezers van jouw profiel. Daarom vandaag in de ledenpoll de vraag: Wijs je iemand af op spelfouten in zijn of haar profiel? Wijs je iemand af op spelfouten in zijn of haar profiel?
- Uitslag
- Mannen
- Vrouwen
Ja, dat doe ik regelmatig
Ja, maar alleen als er heel veel fouten in staan
Nee, ik vind de inhoud van de tekst belangrijker dan correcte spelling
Nee, ik maak zelf ook wel eens een spelfout
Anders, namelijk... (laat een reactie achter)
Reacties
"Soms zie je wel of iemand een typfout maakt of gewoon niet kan spellen. Als iemand zegt: ik ga met me hond wandelen dan zijn we zeker geen match!"
- Nikki13
"Het is jouw visitekaartje. Hoe wil je je presenteren? Als iemand die het serieus neemt of als iemand die het niet zoveel uitmaakt wat je hier neerzet? Als de ander spelfouten of taalfouten maakt is dat voor mij een teken dat deze niet voldoende serieus is om het profiel netjes te presenteren. Voor mij is dit een no-go."
- Michiel57
"Anno 2024 kun je wél iets aan spelfouten doen. Mensen weten van zichzelf hoe goed ze gemiddeld schijven. Spelcheck is gratis en het is zo te leren. Af en toe een foutje mag, dan hoef je geen spelcheck of AI-check te doen. Als je echt heel slecht schrijft en dat zo laat, komt het slecht over ook mbt je karakter. Welk soort partner verwacht je er oké mee te zijn met jou geassocieerd te worden? Het aanbod is immers gigantisch en onderwijs was nog nooit zo toegankelijk. Ben je een topmodel of dergelijk magnetische persoonlijkheid? Spelcheck. Isse simpel!"
- Mac
"Zelf maak ik ook regelmatig spelfouten (mijn moedertaal is Duits) al doe ik nog zo mijn best. Ik hoop niet dat iemand mij daarom direct afwijst. Persoonlijk erger ik mij meer aan het verkrachten van woorden in een profieltekst. Opzettelijk rare en verdraaide woorden/teksten produceren en zichzelf dan ook nog super intellectueel vinden.
Ik heb een zoon met dyslexie en zijn geschreven stukken staan vol met fouten maar niemand liefdevoller, behulpzamer en geliefder dan hij. Mensen zijn weg van hem.
Het is echt de moeite om verder en toleranter te kijken dan een fout geplaatste t of d of wat er nog allemaal mis kan gaan. Als iemand mij afwijst voor wat spelfouten is het toch niet mijn mens en wens ik hem veel succes bij het vinden van perfectie."
- Strandjutter
"Met je profiel presenteer je jezelf aan de ander. Daarbij hoort volgens mij behalve een reëel beeld van jezelf, ook zorg voor de taal die je daarbij gebruikt. Ook in een gesprek vallen veel taalfouten op en doe je jezelf tekort. Een beetje zorg voor correcte tekst is dan ook een randvoorwaarde voor succes. Haal je profiel even door een spellingchecker, kleine moeite! Een profiel vol spelfouten geeft al snel de indruk dat de schrijver/schrijfster het allemaal niet zo serieus neemt."
- Satori
"Sommige spelfouten zijn het gevolg van taalfouten (d/t vervoeging) maar sommige spelfouten laten zien dat de opsteller van het profiel haastig of slordig te werk is gegaan. Dan zijn de spelfouten een indicatie van matige motivatie, van een gebrek zorgvuldigheid of gewoon gemakzucht."
- Bert19
"Het kan zijn dat iemand dyslectisch is en dan maakt hij/zij veel taalfouten zonder dat te zien. Dan kan hij uiteraard iemand vragen om de tekst te corrigeren maar vindt dat misschien moeilijk. Het is dan handig om gewoon in het profiel te vermelden dat je dyslectisch bent, ik zag dat een keer voorbijkomen. Aangezien dit verder helemaal niets zegt over karakter, opleidingsniveau of whatever zouden taalfouten in dat geval voor mij geen probleem zijn."
- lieverdje
"Herkenbaar, een taalfout in de profieltekst, mij ook wel eens overkomen, stond m'n instelling op Spaans, deze taal probeer ik te leren. Je bent dan meer bezig met de inhoud van je profieltekst dan op taalfouten en je hoopt dat autocorrectie je een handje helpt. Ik kan met één foutje leven maar wanneer ik regelmatig berichtjes krijg met fouten in de spelling dan weet ik dat deze persoon niet bij mij past. De spreektaal is dan ook vaak niet correct en daar erger ik mij aan. Beter als. Ipv dan ; Heb ipv heeft . ;Hun ipv zij . Etc."
- Talktome
"Afwijzen om spel- of grammaticale fouten? Nee, en dat terwijl ik docent Nederlands ben. Natuurlijk stoor ik me er wel aan, maar gezien mijn laatste vijfjarige relatie met zo'n man, waarbij de intentie van de mail en de ontmoeting erna doorslaggevend waren, kijk ik er doorheen. Overigens had de man een zeer succesvol technisch bedrijf, was uiterst respectvol, en sprak vier talen. Ik zou zeggen kijk verder dan je neus lang is en oordeel niet te snel."
- wike
"Het heeft iets dubbels: hoogopgeleide mensen, die aan de ene kant met een omvangrijk eisenpakket komen, maar die aan de andere kant (profiel)teksten presenteren, die vol met fouten (typ, spelling, grammatica, stijl) staan. Ook in iedere voorgaande reactie kan ik probleemloos een misser aanwijzen. Maar goed, zo moet je, denk ik, toch ook niet met elkaar om willen gaan!"
- brambram
"Als alles eerst perfect moet zijn, is er dan nog ruimte voor de liefde?"
- Mathias
"Vroeger was ik strenger. Ik hou zelf heel erg van taal en ik vind het fijn als mijn partner ook van taal houdt. Je schrijft zoals je denkt, dus correcte spelling zegt zeker iets over iemand. Aan de andere kant zouden dyslectici dan nooit een kans krijgen. Dus tegenwoordig let ik meer op de combinatie van verhaal en spelling. Als het verhaal klopt dan neem ik de spelling voor lief want dan heeft degene toch meestal mooie woorden gekozen."
- Jovanotti65
"Taal- en spelfouten vallen mij altijd ongevraagd op. Veelvoorkomende fouten vind ik onaanvaardbaar. Een enkele kan ik, weliswaar met moeite, door de vingers zien."
- Eleniza
"Sommige mensen maken foutjes omdat ze iets te snel een tekst intypen, een zgn. slip of the finger. Dat zijn natuurlijk geen taalfouten, maar geeft wel aan dat iemand zijn tekst niet na leest voordat die wordt verstuurd, en dat zegt ook iets over de schrijver. Is hij/zij misschien ongeduldig, niet zorgvuldig? Het zegt ook iets over introvert en extravert. Je kunt heel veel uit een tekst halen, als je gaat analyseren."
- Barber
"Een typfout kan nog net, maar spel -en taalfouten niet. Immers al die mensen die zeggen dat ze intelligent en welbespraakt zijn en een fantastische baan hebben, die ze heel veel brengt... Tja, dan kan je je geen spel-en taalfouten permitteren, vind ik. Een kwestie van beseffen dat voor iemand die je niet kent en nog nooit ontmoet hebt jouw profieltekst (samen met de foto's) de eerste indruk is. Mocht je niet zo goed zijn in het schrijven van teksten, wat ik mij moeilijk kan voorstellen van mensen met een hogere opleiding, dan kan het leerzaam zijn om een (praktisch) foutloos stukje tekst als visitekaartje te schrijven. Doe er dan je voordeel mee."
- passerloper
"Spelfouten neem ik waar. In combinatie met woordgebruik, zinsbouw en inhoud van de tekst krijg je een indruk. Zegt nog niets over wie de ander is. Daarom wijs ik betrokkene er niet op binnen het kader van e-Matching."
- Clair
"Een spelfout kan iedereen een keer overkomen. Meerdere spelfouten in combinatie met een schrijfstijl die mij aanspreekt, vind ik niet zo erg, ook al staat het niet zo fraai. Er kunnen meerdere oorzaken zijn voor het maken van spelfouten, zoals dyslexie of een andere moedertaal."
- Mair
"Ik vind het persoonlijk uitmaken of de spelfouten in het profiel staan of in een snel geschreven Whatsapp-berichtje o.i.d. Je profiel staat langere tijd op de site en is je visitekaartje. Ik vind het logisch dat je daar extra aandacht aan besteedt, en het dus naleest en ook controleert op spelfouten. Ik vind een enkele spelfout erin niet erg, maar wel als er meerdere fouten in staan of kromme zinnen. Dat getuigt m.i. van nonchalance of soms ook van lagere opleiding, en beide spreken mij niet aan. Maar dat is persoonlijk natuurlijk. Voor mij zegt de manier waarop een profiel geschreven is (en hoeveel fouten erin staan) iets over de persoonlijkheid en het niveau van iemand. Het speelt mee (bij mij) om keuzes te maken wie ik wel of niet aanschrijf."
- Aatske
"Af en toe een foutje vind ik geen ramp. Als duidelijk is dat iemand weinig moeite heeft gedaan om een fatsoenlijke tekst te schrijven, vind ik dat ergerlijk. Daarop zal ik niet snel reageren. Stel dat het een enkel foutje is, we maken een afspraak en iemand blijkt plat dialect te praten, dan haak ik af. Dat zie je namelijk niet in een profieltekst.
Ik denk altijd bij taalfouten: niet iedereen is goed in Nederlands. Misschien heeft die persoon wel andere goede kwaliteiten. Ik heb geen enkel ruimtelijk of technisch inzicht. Zou dat een reden zijn mij af te wijzen?"
- Scala
"Nee, is wijs niet iemand er per definitie door af, maar zeker als er meer dan 1 typo in staat, dan knap ik wel op zo'n profiel af omdat die persoon naar mijn idee geen moeite heeft genomen om goed rustig na te (laten) lezen."
- Amanda2
"Jammer dat er in de reacties zoveel betweters reageren. Veroordelend maar hun eigen stoepje zal (qua spelfouten) ook wel niet schoon zijn. Een spelfoutje over vallen is een beetje kleinzielig. Zijn dat dan dezelfde mensen die geen 50 cent voor de garderobe willen betalen omdat het gratis hoort te zijn? Het is maar waar je zout op legt natuurlijk, vandaar dat er zoveel singles zijn."
- Invicta