Hoe belangrijk is het om gezamenlijke interesses te hebben?
05/10/2020 DatingCoach IrmaDATINGVRAAG

Mijn vraag gaat over het hebben van gezamenlijke interesse/hobby's. Als je met iemand date en er is wel een klik, maar er zijn te weinig of geen raakvlakken, kan dat dan wel goed gaan als de verliefdheid minder wordt en de roze bril af gaat? Ze zeggen wel eens dat je al je wensen laat varen bij de juiste partner, maar ik heb daarover mijn twijfels. Volgens mij moet je toch wel een aantal gezamenlijke interesses hebben, anders blijft er na de verliefdheid te weinig over voor een vaste duurzame relatie. Ik heb het meegemaakt en die relatie heeft het helaas niet gered. Je wilt toch juist die dingen met je partner kunnen delen kunnen delen, die voor jou belangrijk zijn? Andersom heb ik ook meegemaakt dat mijn date wel veel interesses met me kon delen, maar dat de klik of chemie er niet was. Moet je het dan de tijd geven, of is dat verspilde energie. Wat is wijsheid hier in?
- B
Beste B,
Het mooiste is als jullie inderdaad wat gemeenschappelijke raakvlakken hebben. Het is heerlijk als jullie dezelfde hobby's hebben, bijvoorbeeld allebei van dieren houden of dezelfde vakantievoorkeuren hebben. Toch is dit niet het cement van een relatie. Het cement is de liefde.
Toch is dit niet het cement van een relatie. Het cement is de liefde.
Verliefdheid is een heerlijk gevoel maar kan enorm verblinden. Je kunt verliefd worden op iemand die eigenlijk niet bij je past. Dit maakt je tijdens de verliefdheid niet uit. Je denkt dag en nacht aan die geweldige ander die niets verkeerds kan doen in je ogen.
Liefde
Verliefdheid is echter heel intensief en duurt in de meeste gevallen niet langer dan een tweetal jaren. Daarna kom je met beide benen op de grond. Wat zorgt er dan voor dat je relatie stand houdt? Dat is de liefde.
Heb je een gevoel van verlies als de verliefdheid over is en je niet meer op die roze wolk leeft? Of is er iets heel moois voor in de plaats gekomen, dat heerlijke harmonieuze gevoel van verliefdheid die in liefde is veranderd? Gezamenlijke interesses zijn minder belangrijk dan dit. Raakvlakken maken het wél leuker. Samen dol op je honden of samen gek op science fiction series, super leuk, maar niet het cement.
Verschillende factoren
Van tevoren weet je eigenlijk niet welke kant een verliefdheid opgaat en of het liefde wordt. Bij de ene partner wordt het wel liefde en bij de andere niet. Dit is heel wrang. Meestal houdt een relatie waarbij die liefde niet komt geen stand.
Van tevoren weet je eigenlijk niet welke kant een verliefdheid opgaat en of het liefde wordt. Bij de ene partner wordt het wel liefde en bij de andere niet.
Uiteraard spelen heel veel andere factoren nog een rol. Wat vind je van het karakter van de ander? Waardeer je hem of haar, vind je hem of haar eerlijk, slim, interessant, trouw etc etc. Zoals je ziet speelt er veel meer en heb je het zelf niet helemaal in de hand. Mijn advies luidt dan ook, om iemand te zoeken die toch wel wat overlappingen heeft wat interesses betreft, maar je hier niet blind op te staren.
Verleden
Ik vind het jammer dat je hebt meegemaakt dat een relatie kapot ging omdat jullie niet echt bij elkaar pasten en te weinig raakvlakken hadden, maar gebruik deze ervaring niet als leidraad. Het is niet voor niets dat ondanks een eindeloze reeks van boeken en films over liefde en relaties er nog steeds veel meer bij komt.
Laat je verleden los en geniet van nieuwe ontmoetingen.
Liefde is zo belangrijk en soms zo moeilijk te begrijpen. Laat je verleden los en geniet van nieuwe ontmoetingen. Ik hoop dat je de ware treft en mocht het zo zijn dat deze persoon een aantal van jouw belangrijke bezigheden en interesses niet deelt, dan heb je altijd nog vrienden en vriendinnen waar je dit wel mee kunt delen.
Verwacht nooit dat een enkele persoon alles heeft wat jij wenselijk vindt. Dat hoeft ook niet. Laat je vorige relaties los en start onbevangen een nieuwe die hopelijk wel blijvend is. Veel geluk toegewenst.
Reacties
"Daar wil ik wel op reageren, toen ik mijn overleden man ontmoette was het liefde op het eerste gezicht wederzijds, zo een als in een roman. En dat is gebleven tot de dag hij overleed. Wij hadden totaal andere hobby's die kwamen niet overeen. Maar je leert omdat je juist zo verliefd bent om geïnteresseerd te zijn in de ander en elkaar in elkaars waarde te laten. En dan ben je gewaagd aan elkaar, en dat waren wij zeker na 34 jaar huwelijk. Dus het moraal van mijn verhaal is, ik wil eerst verliefd worden voordat ik überhaupt mijn leven wil delen met een man, en dan komt de rest vanzelf!
- MTH
"Hobby's zijn minder belangrijk denk ik, levensstijl en interesses wel (naast normen en waarden). Vaak loopt dat in elkaar over trouwens, ik ben zelf iemand die wel een paar interesses wil delen, zoals samen van de natuur genieten. Maar als hij bijv. graag gaat hardlopen, terwijl ik liever ga paardrijden, is dat geen probleem. Er zijn stellen die regelmatig samen te paard en hardlopend op pad gaan, dus je kunt ook altijd kijken of je iets kunt combineren! Op zoek gaan naar een man die per se moet paardrijden zou ik niet nodig vinden en ik voel me ook niet verplicht om mee te gaan hardlopen, maar je moet elkaars interesses wel kunnen waarderen."
- MarietteV
"Wat mij betreft zijn dezelfde normen en waarden belangrijker in een relatie dan dezelfde interesses. Ik vind het persoonlijk niet gezond om alles met elkaar te doen en te delen, het maakt je afhankelijk. Het zou mij ook benauwen als iemand alles alleen met mij zou willen doen, ik heb het ook echt nodig om dingen te ondernemen en te bespreken met vriendinnen, elkaar vrij laten in een relatie verbindt juist is mijn ervaring. Natuurlijk is het wel noodzakelijk dat je interesse toont in elkaars hobby's, vrienden en activiteiten."
- aphrodite68
"Ik ben het er niet mee eens. Ik lees veel en geschiedenis is mijn vak en hobby. Maar waar ik ooit dacht dat een partner dat met me zou moeten delen, heb ik ontdekt dat dat niet zo is. Gewoon onzin om te denken dat het leven leuk is als we allebei met een boek over Napoleon voor onze neus zitten. Veel leuker als ik lees en hij luistert naar muziek uit de jaren 60 en dat we daar elkaar over vertellen. Wat dat is wel een voorwaarde: belangstelling en nieuwsgierigheid naar wat de ander bezig houdt."
- Roma26
"Irma, een verliefdheid van 2 jaar? Da's lang. Meestal ontdek je, dat je wel wat gemeenschappelijke interesses hebt of ontwikkelt samen. Je wilt toch dingen delen? Humor moet een beetje op een lijn liggen. Interesse in elkaar."
- Goeiendag
'Iets nieuws kan ik niet toevoegen. Het is ook zo oud als de mens hier ademhaalt; je verwant en aangesloten voelen. Jezelf kunnen zijn, je gewaardeerd voelen zoals je bent. Als het lukt om in een relatie elkaar te blijven boeien, in contact te blijven, vrijheid te voelen, lekker jezelf en lekker samen te kunnen zijn, hebben we toch al een geslaagde cake? Met liefde en aandacht. Van de verschillen leren, niet elkaars veranderproject worden. Als dat allemaal goed onthouden/onderhouden wordt, mag het wat langer duren, toch? Tot in de (g?) eeuwigheid. Amen."
- Thijs20
"Liever niet, want dan moet ik de sleutels van m'n oldtimer uit handen geven... Gekheid natuurlijk. Het zou leuk zijn om hobby's en interessen te delen. Maar veel belangrijker is interesse hebben in elkaars bezigheden maar de ander daar vooral vrij in laten. Samen doen wat leuk is, en kunnen blijven doen wat je zelf leuk vindt. Leven en laten leven, of bedoelde Shakespeare dat niet?"
- CB91
"Natuurlijk moet je beiden je eigen ding kunnen blijven doen, maar als je je passie niet kunt delen met je partner is dat toch wel jammer. Je hoeft niet alles te kunnen delen, maar 1 of 2 interesses kunnen delen lijkt me toch geen overbodige luxe. Het voegt m.i. echt iets toe aan een relatie en draagt bij aan de verbondenheid."
- Barber
"Mijn opvatting was dat mijn partner ook mijn vriendin was en daarmee tot mijn vriendengroep behoorde. Dus heb ik haar altijd meegenomen als ik iets met vrienden ging doen. Ik vond het lange tijd ook leuk om alles samen te doen, want ik was verliefd en dan wil je graag bij elkaar zijn. Wij konden ook goed samenwerken dus het was leuk om bij elkaar te zijn totdat het niet meer leuk was en toen zijn we uit elkaar gegaan om een heel lang verhaal kort te maken. Je kunt er natuurlijk ook anders tegenaan kijken en dat doen vele calculerende burgers hier die een relatie willen inplannen in drukke schema's tussen de kinderen en de mindfulnesscursus. Het is maar wat je wil. Ik denk dat elke relatie anders is dus een voor ieder geldende formule bestaat niet."
- wijnz
"Wat ik vooral belangrijk vind is dat er voldoende belangstelling is voor elkaar, ongeacht of het wederzijdse interesses zijn. Ik stel zelf altijd heel goeie vragen, omdat ik oprecht wil weten hoe mijn partner iets ervaart. Ook al heb ik zelf minder met het onderwerp dan hij. Wat mij juist zo tegenvalt is dat de meeste mannen mij dit niet ook bieden. Waarom lijken mannen in een gesprek altijd minder geïnteresseerd te zijn in mij als persoon terwijl ik maar blijf vragen en zij dus maar blijven vertellen over zichzelf. Ik vind het niet prettig om dan maar uit mezelf over mijn belevingen te vertellen, zonder dat hier naar gevraagd wordt. Hoe is jullie ervaring hierin? Wat zou ik hieraan kunnen doen? Ik vraag ook meestal wel of ze zelf nog vragen hebben over mij als persoon maar daar lijken ze van te schrikken want dan krijg ik of geen antwoord meer of ze geven aan dat ze ineens moeten gaan doen. Daarom ben ik al 11 jaar alleen. Een relatie hoort toch vol wederkerigheid te zijn? Dus ook dat je elkaar op zijn tijd verrast met iets leuks? Omdat je weet wat de ander fijn vind. Ik hoor graag vooral van de mannen jullie mening hierin."
- Sylviavs