Ik hou van rust, maar ben echt niet saai!
03/05/2013 Datingcoach IrmaDATINGKWESTIES

Sommige mensen zouden mij als een saai type omschrijven en dat ben ik ook. Ik ben geen prater en bij wijze van spreken zit ik het liefste samen met iemand op een bankje van het uitzicht te genieten. Geen druk gedoe, geen diepgaande gesprekken maar lekker rustig met zijn tweeën genieten. Maar helaas zijn er maar bar weinig mannen die dit aankunnen aangezien ze allemaal af haken als ze merken dat ik zo'n stil type ben. Hoe kan ik beter overkomen en geanimeerder gesprekken voeren zonder dat het weer heel gekunsteld overkomt?
Groetjes, Maria (56)
Beste Maria,
Is het wel terecht dat jij jezelf als saai omschrijft? Een stil type hoeft absoluut niet saai te zijn en een drukke prater hoeft nog niet interessant te zijn (zie column volgende maand). Ik houd zelf erg van mensen met wie ik lekker rustig van het uitzicht kan genieten of van de sterren zonder dat er eindeloos gepraat wordt. Wellicht ter compensatie van mijn eigen praatlust. Met sommige karaktereigenschappen is het echt zo dat tegengestelden elkaar aantrekken. En toch is het zo dat ik mezelf soms aanpak om minder te praten en mijn man aanmoedig om meer te praten.
"Kinderen moet je zien, niet horen"
Zwijgzame en drukke mensen hebben allebei hun charmes maar het is soms beter om te proberen niet in een uiterste te vervallen. Hiermee bedoel ik het volgende: zeer drukke mensen doen er soms goed aan om zichzelf af te remmen (Het is niet netjes om continu aan het woord te zijn) en stille mensen kunnen zichzelf aanwennen iets meer te praten.
Er is trouwens een onderscheid tussen mensen die van nature stil zijn en mensen die zo gemaakt zijn (denk bijv. aan ouders die vroeger vaak zeiden: 'Kinderen moet je zien, niet horen').
Kracht van herhaling
Voor de mensen die van nature stil zijn zal het iets moeilijker zijn om te leren wat spraakzamer te zijn, maar het is niet onmogelijk. Er zijn bepaalde gesprekstechnieken die je kunt aanleren. Ook al lijkt het heel gekunsteld, je zult verbaasd zijn hoe goed ze werken. Toen ik een studie counseling deed, moesten we met bepaalde gesprekstechnieken oefenen. Ik vond het behoorlijk gekunsteld en zelfs nep. Zo leerde je bijvoorbeeld kort samen te vatten wat de ander zei en hoewel ik dit overdreven vond, werkte dit geweldig goed in het dagelijks leven. Ik dacht destijds dat de ander, als die slim was, er geen behoefte aan had dat de luisteraar zijn of haar meningen samenvatte of in andere woorden herhaalde.
Wat bleek? De gesprekspartner voelde hierdoor dat de luisteraar hem of haar echt begreep en dit werkte gigantisch goed. Men ging daardoor meer vertellen en zo ontstond er een goede interactie. Mijn advies is dan ook om inderdaad iets aan gesprekstechnieken te doen. Je hoeft niet een vier jarige studie psychologie of zo te gaan volgen want het is niet je doel om hulpverlener te worden, maar je zou eens kunnen kijken naar een leuke korte weekendcursus.
Paradox
Het lijkt paradoxaal dat ik het nu over luisteren heb, terwijl jij mijn advies wilt over hoe je geanimeerder gesprekken zou kunnen voeren, maar het is een feit wanneer jij goed en actief luistert (door onder andere goede vragen te leren stellen) je de meest geweldige gesprekken kunt voeren die er zijn. Je bent dan eigenlijk de ontvangende partij maar ondertussen ben je de gever. Tijd en aandacht is in onze snelle maatschappij een steeds kostbaarder iets geworden, en veel mannen zullen juist de harmonie en rust die jij uitstraalt enorm gaan waarderen. De gemakkelijkste manier om geanimeerde gesprekken te voeren is dus door het actieve luisteren en vragen te stellen waardoor de ander zich openstelt. Het gesprek gaat dan vanzelf. Je verandert dus van passieve in actieve luisteraar.
Kunstmatig
Daarnaast kan het geen kwaad dat je in het begin (van het daten/van de relatie) van te voren een paar onderwerpen bedenkt. Dit is inderdaad kunstmatig, maar dat is niet erg. Mocht je dan tijdens de eerste ontmoeting beiden met de mond vol tanden zitten, dan weet je “ik begin nu over vakanties, of vraag hem wat zijn hobby’s zijn, of stel de vraag of hij broers of zussen heeft.”
"Stil of druk, plak er geen waardeoordeel aan vast. We zijn allemaal anders en dat maakt het menszijn boeiend"
Verder hoop ik dat je een tegenpool treft, er zijn mannen genoeg die graag aan het woord zijn. Geef de moed niet op en ga nooit aan jezelf twijfelen. Stil of druk, plak er geen waardeoordeel aan vast. We zijn allemaal anders en dat maakt het menszijn boeiend.