Moeten we het reageren op berichten niet gewoon verplichten?
23/04/2020 DatingCoach IrmaDATINGVRAAG

Helaas heb ik geen goede ervaring met het sturen van een eerste mailtje naar andere leden. Meerdere malen ontving ik geen antwoord na een zorgvuldig geschreven bericht. Ik moet eerlijk bekennen dat voor mij het plezier van online daten er aardig vanaf is. En dat vind ik jammer. Zou het voor de hoger opgeleiden bij e-Matching niet verplicht kunnen zijn een antwoord te sturen na het ontvangen van een berichtje? Dat zou wat mij betreft een voorwaarde mogen zijn als je lid wordt op deze (serieuze) site. Netjes met elkaar omgaan is toch een kleine moeite, nietwaar? Volgens de profielen zijn we immers allemaal in het bezit van uitstekende normen en waarden.
- Anoniem
Beste Anoniem,
Uiteraard heb je helemaal gelijk dat het wel zo fatsoenlijk - of eigenlijk zelfs normaal - zou zijn dat mensen die een interesseberichtje krijgen een vriendelijke reactie terug sturen, óók als er geen interesse is. Het is eigenlijk al een compliment als je een interessebericht krijgt, dan is het netjes als je een berichtje stuurt waarin je de ander bijvoorbeeld bedankt voor de interesse, maar uitlegt dat die niet wederzijds is.
Het is eigenlijk al een compliment als je een interessebericht krijgt, dan is het netjes als je een berichtje stuurt waarin je de ander bijvoorbeeld bedankt voor de interesse, maar uitlegt dat die niet wederzijds is.
Helaas is de werkelijkheid anders en schieten we er niets mee op als de 'regels' aangescherpt worden. Verplicht een antwoord geven is een creatief idee van jou, maar ook dit zou niets oplossen. Je zal in dat geval veel korte, nietszeggende afwijzingen krijgen waar je ook niet gelukkig van wordt.
Opleiding zegt niets over fatsoen
Maak niet de vergissing om te denken dat welbespraakte en ontwikkelde mensen meer naastenliefde en fatsoen vertonen dan mensen die minder slim zijn. Deze eigenschappen staan totaal los van elkaar.
Natuurlijk snap ik je redenatie. Slimme mensen zouden beter moeten weten. Het is echter niet zo. Omgekeerd krijg je trouwens ook wel eens te horen. Dat vrouwen die minder slim zijn denken dat vrouwen met een hoog IQ automatisch minder mooi zouden zijn. Ook dat is een misvatting.
Maak niet de vergissing om te denken dat welbespraakte en ontwikkelde mensen meer naastenliefde en fatsoen vertonen dan mensen die minder slim zijn. Deze eigenschappen staan totaal los van elkaar.
De schepping is wat dat betreft niet eerlijk, sommige mensen hebben veel mee. Voor de grap zeg ik wel eens dat deze mensen vooraan hebben gestaan toen onze lieve Heer de goede gaven uitdeelde.
Hoop
Wees blij dat jij je wel zorgvuldig en netjes gedraagt naar anderen toe en blijf dat vooral doen. Mijn complimenten. Blijf hoop houden, want ik denk dat als je je best blijft doen, het een kwestie van tijd is voordat je een gelijkgestemde ziel ontmoet. Ik wens je veel geluk en liefde toe.
Reacties
"Zelfs aan een nietszeggende afwijzing heb je iets: de wetenschap dat je rustig verder kunt zoeken."
- Diepgang
"Bekijk het zo: als iemand niet de moeite neemt om te reageren op een eerste bericht, weet je meteen wat je aan zo'n persoon hebt. Je neemt toch de moeite om een aardig bericht te schrijven. Het is dan niet meer dan netjes om te antwoorden."
- Vonn
"Ik antwoord altijd zonder uitzondering en heb uit ervaring geleerd dat degene die oprechte moeite doet en interesse heeft niet altijd een afwijzing kan incasseren. Wat op mijn beurt weer heel vervelend is en misschien de verklaring is voor waarom sommigen niet antwoorden? Mijn eigen richtlijn is als iemand niet veel moeite gedaan heeft of heel duidelijk buiten mijn interessegebied valt een standaard afwijzing sturen. Als iemand er veel moeite en energie in gestoken heeft, stuur ik een persoonlijke afwijzing met dus het risico op een niet zo leuk antwoord en soms zelfs een bedankje. Mij valt het verder op (ik kan alleen spreken voor mijn kant, dus de vrouw, maar ongetwijfeld geldt dit misschien ook andersom) dat veel mannen standaardteksten sturen waaruit duidelijk blijkt dat je een van de zovelen bent die een bericht krijgt. Maar ook veel berichten die niet echt serieus overkomen en dan nog die hele rits mannen die maar lukraak berichten sturen naar vrouwen zonder goed een profiel te bekijken en lezen. Ik ervaar dit zelf als beledigend en niet als een compliment! Ik etaleer mijzelf hier immers met serieuze intenties en ik begrijp heel goed dat vrouwen geen zin hebben om hierop te antwoorden. Maar van mij krijgen ze dus een standaard afwijzing. Verder is mijn tip: hoe duidelijker en explicieter je bent hoe beter een man je begrijpt en de afwijzing accepteert."
- Olijf
"Verplichten is zo betuttelend en op den duur zinloos, gebrek aan fatsoen is op de lange termijn niet te verbergen, dan weet ik liever onmiddellijk wanneer iemand die niet de moeite neemt om een al dan niet standaard afwijzing te sturen geen fatsoen heeft dan dat ik daar later pas achter kom, scheelt weer een hoop teleurstelling! Wat mij wél stoort, is dat wanneer ik iemand afwijs, diegene wil dat ik verantwoording af leg voor mijn keuze, die vraag beantwoord ik dan ook niet meer temeer omdat de afwijzing alles over mij zegt en niets over de ander."
- aphrodite68
"Misschien is het een idee als leden een optie aan kunnen vinken bij hun contactverzoek:
- Keuze 1 Ik krijg graag een bericht terug!
- Keuze 2 Als je geen interesse hebt, is geen bericht terug ook goed.
Sommige mensen geven aan dat ze het moeilijk vinden om een afwijzing te sturen en zelf ook net zo lief niets horen als een ander geen interesse heeft. Ieder zijn voorkeur."
- Veldbloem
"Het verbaast mij ook, dat je soms geen reactie krijgt. En dat terwijl er gewoon standaard zinnetjes ter afwijzing voorhanden zijn. Ik kan mij indenken dat er mensen zijn die vele interesse berichten krijgen en die daardoor erg vaak moeten afwijzen. Wellicht is dit een reden? Dan nog vind ook ik het een kwestie van fatsoen om iemand beleefd een afwijzing te sturen, zeker na een bericht waarbij iemand echt moeite heeft gedaan. Iedereen hier stelt zich toch enigszins kwetsbaar op. Ach, het is wel een mooie filter."
- Julles
"Ik ben echt heel erg goed in het krijgen van afwijzingen. Het maakt niet uit of ik veel of weinig moeite besteed aan een antwoord, ik doe altijd mijn best om een originele invalshoek te vinden. Ik probeer aan te haken aan iets wat mij opvalt in een profiel, maar soms lukt het ook mij niet om dat te vinden en omdat die ander mij ontzettend leuk lijkt zeg ik dat ook gewoon. Desondanks toch weer die afwijzingen. Het maakt dus niet uit, voor de visueel ingestelde mens is toch een foto belangrijk. Al lijk ik misschien dan erg op Jon Bon Jovi, ik zou het toch ook vervelend vinden als ik op basis daarvan positieve reacties zou krijgen. Maar natuurlijk is het alleen in mijn beleving zo dat ik enige overeenkomst vertoon met deze Amerikaanse zanger. Want hoe triest is het eigenlijk om enkel op je uiterlijk beoordeeld te worden? Elke ochtend, al 59 jaar lang, kijk ik bij het tandenpoetsen in de spiegel tegen diezelfde kop aan, ik kan zeggen dat ik er inmiddels aan gewend ben. Als anderen er niet aan kunnen of willen wennen dan moeten ze dat helemaal zelf weten. Ik heb geleerd dat je je alleen druk moet maken over dingen die je kunt veranderen, de rest is ruis."
- wijnz
"Het is heel vervelend als je geen reactie krijgt. Geen reactie is natuurlijk ook een reactie, maar geen reactie maakt onzeker. Je gaat denken wat de reden zou kunnen zijn. Het is gewoon beledigend en ongemanierd om geen reactie te sturen. Al is het maar een voorgeschreven reactie, laat i.i.g. wat van je horen. Bij geen reactie denk ik altijd maar dan is het ook niet mijn type man. Gelukkig heb ik het niet vaak mee gemaakt, want ik stuur als vrouw zelden een eerste bericht. Op een gegeven moment moest ik van mezelf aan twee leuke mannen een berichtje sturen. Ik kreeg van allebei geen reactie. Zo leuk waren ze dus niet, haha! Ja en dat motiveert natuurlijk ook niet."
- Barber
"Allemachtig zeg! Verplichten om te reageren? Dan ben toch minstens 30 jaar te laat. Manieren leer je van je ouders als het goed is. En als het daar ontbreekt, kom je als volwassene op een leeftijd dat je deze alsnog zelf aanleert. Iemand die er voor kiest om onbeschoft te zijn, in welke vorm dan ook, die leer je niets meer aan op dat vlak. Het enige wat je kunt denken is dat het niet verwonderlijk is dat zo iemand geen relatie heeft. Gewoon om lachen! omdat domheid en arrogantie een lachwekkende combinatie is."
- Liefst
"Ik blijf trouw aan mijn eigen principes. Als ik bericht stuur doe ik moeite om het persoonlijk en oprecht te maken. En als ik berichtje krijg, stuur ik altijd een persoonlijke reactie. Het is zo makkelijk om excuses te vinden om dat niet te doen. Maar je behandelt een ander toch zoals je zelf ook behandeld wilt worden? Of laat je je eigen normen door het gedrag van een ander bepalen? Nee toch?"
- B
"Als je een bericht hebt, wordt toegang tot de de site verder even geblockt. Tot je een antwoord hebt verzonden. Nietszeggend, of standaard maakt niet uit. Even antwoorden en hup de site is weer toegankelijk. Wel zo logisch toch? Je bent hier om contacten aan te gaan. Als je geen contacten wil, alleen kijken, ook ok, maar dan wordt je eigen profiel gewoon niet zichtbaar. Heerlijk helder. Voor iedereen duidelijk. Soms is less more. Zou me ook helpen, want met de huidige userflow heb ik berichtjes soms niet eens in de gaten. Experimentje doen? Keuzemenu van maken alleen met reacties of alleen visits maar geen contact."
- Astrid
"Begrijp je gevoel goed Anoniem, zelf heb ik al vaker wel dan niet meegemaakt op deze site dat ik na het schrijven van een persoonlijk bericht geen enkele reactie heb mogen ontvangen. Nu begrijp ik dat iedereen op deze site op zoek is naar de juiste 'klik'. En dat je niet valt op een bericht, hoe deze dan ook geformuleerd is. Maar net als jou en zo te lezen andere op deze site ben ik van mening dat het 'netjes' zou zijn om te reageren ook al is het een afwijzing of geen interesse bericht. Echter kun je dit niet eisen van iemand. Mijn eigen hoop is dat je door je vraag te stellen mensen aan het nadenken heb doen zetten."
- Lem
"Ik vrees dat het ledenaantal daalt als reageren verplicht wordt. En wees eerlijk. Ben je tevreden met een verplichte afwijzing? Waarom niet een evaluatie knop onder ieder profiel. Hoe beviel het contact? Was er antwoord? Was hij zij beleefd? Drie of vier vragen die iedereen snel met een waarderingscijfer kan beoordelen. Niemand wil graag te boek staan als onbeleefde hork. Niet leuk als er een dikke onvoldoende onder je profiel staat."
- Roma26
"Opvoeden is inderdaad te laat. Zomaar laten gebeuren ook; je bent ingeschreven, je zoekt totdat je pauzeert of bent uitgeschreven. Het eerder geopperde evaluatielijstje wat we ook op marktplaats zien, zou zeker helpen. Dan mag je lekker anoniem blijven, maar is er wel een lijstje. Ik heb vaak niks teruggekregen, ondanks attente persoonlijke reacties, dat mijn vertrouwen in dit medium behoorlijk is afgedaald. Voel me geen slachtoffer, evenmin zielig, maar als onfatsoen regeert ben ik straks weg. Dat ik er een paar leuke vriendschappen aan heb overgehouden, maakt me weer dankbaar. Ik weet wat ik waard ben. Als ik de baas zou zijn van deze toko van verlangens zou ik ingrijpen op dit weinig integere deel van het 'aanbod' van e-Matching. Geen virus, maar wel een aantasting voor wat bij een relatie hoog op het lijstje zou moeten staan: respect, fatsoen en in staat tot contact. In de tuin heb ik al mijn dorre takken eruit gehaald. Alles bloeit en groeit weer."
- Thijs20
"Reageren op een bericht is een vorm van beleefdheid en moet je niet willen verplichten, tenzij je graag in een dictatuur leeft. Net als het sturen van een kort bedankje als reactie op een nette afwijzing. Hoe je hier overvolle brievenbussen kunt voorkomen? Niet door de ontvanger te verplichten om te reageren, maar zou zeggen: geef iedereen wekelijks een beperkt aantal 'eerste contactverzoeken'. Dan zet je mensen aan tot gericht aanschrijven. Kan afgelopen weken hier wel merken dat er meer mensen wat vrije tijd over lijken te hebben. Of ze ook allemaal aan de basis eis van opleiding voldoen is een tweede..."
- Kees76
"Wat een mooie en goede reacties ben ik hierboven tegen gekomen. Ik vind het fijn om te lezen dat ik niet de enige ben die hier tegenaan loopt. En dat terwijl iedereen toch het liefst een mooi verhaal ophangt waarin hij of zij enorm succesvol is, dus ook met daten. Persoonlijk vind ik het wél moeilijk om het niet op mijzelf te betrekken. Voor mij heeft het in ieder geval er voor gezorgd dat ik het online daten vaarwel zeg."
- Rieze
"Natuurlijk antwoord ik zelf altijd! Verplicht reageren zal niet de oplossing zijn. Moeten we nu al aan ouders benadrukken hun kinderen op te voeden? De oplossing van Roma26 lijkt leuk, maar ben ik zo objectief dat ik een nette afwijzing positief waardeer? OK, meestal bedank ik dan wel voor de eerlijkheid. Het idee van Astrid komt al meer in de buurt. Misschien toch betaald lidmaatschap verplicht stellen. Dat scheidt het kaf van het koren, het weert de kijkers en de niet-daters. Heeft het te maken met deze tijd waarin de meesten voorlopig toch afspraak op zicht willen? Misschien is het nog iets toegenomen, maar dit probleem speelt al veel langer. Ik ben altijd benieuwd naar het antwoord en ik blijf teleurgesteld als het een afwijzing is en inderdaad, nog meer als er geen antwoord komt. Mijn vage profieltekst en de ontbrekende foto's drukken mijn mening uit: ben ik de woorden die ik opschrijf? Ben ik de persoon van de foto's? Ga je me alleen beoordelen op die rationele criteria? Vind maar uit wie ik ben! Mijn oplossing is stickers met VRIJ op je voorhoofd plakken en dan op straat lopen en iedereen aanspreken die die sticker ook heeft opgeplakt en die jou leuk lijkt. Wel de eerste tijd op 1,5 m afstand blijven! Plan B: dit kan je ook doen zonder de opgeplakte sticker."
- Ditvc
"Onfatsoen beperkt zich niet tot datingsites, je hoeft alleen maar deel te nemen aan het verkeer om dat te zien. Ik heb daar ook moeite mee, maar wat doe ik er aan, anders dan me niet laten verleiden tot hetzelfde gedrag? Wees de verandering die je in de wereld wilt zien. En alsjeblieft geen evaluatieknop, de stap van een afwijzing naar een negatieve beoordeling is snel gemaakt."
- Slowliving
"Astrid, goed idee! Eenvoudige oplossing voor iets waar sommige mensen zich aan blijven ergeren. Het is een kleine moeite voor iedereen om een kort bericht te typen, geen standaard afwijzing; daarna kan iemand weer verder kijken. Op de universiteit kun je gratis voor workshops inschrijven, maar moet je wel verplicht komen of op tijd afmelden. Anders duurt het even voor je opnieuw kunt inschrijven. Roma26, verdere beoordeling invullen van iemands bericht lijkt me niet handig, want dan zijn er vast mensen die na een vriendelijke afwijzing diegene toch een onvriendelijke beoordeling gaan geven."
- Veldbloem
"Doodnormaal en nogal logisch dat je diegene die jou een bericht stuurt altijd antwoord, heb het regelmatig ervaren: antwoord NUL. Prima als 'ze' je niet 'willen', maar laat het weten. Omgangsvormen heet dat."
- salhana53
"Ach, het is heel simpel. Iemand die niet het fatsoen heeft om te reageren is eigenlijk al iemand waar ik geen relatie mee zou willen hebben. Dus dan heb ik eigenlijk toch een antwoord."
- Marting76
"Iemand die niet reageert op een interessebericht beantwoord eigenlijk de vraag: 'Welke inhoud heb jij?'. Ofwel: 'Wie ben jij?'."
- EasyG
"Inderdaad, een afwijzing is netter dan iemand als onzichtbaar behandelen. Ik sluit mij aan bij Roma 26 en Astrid. Goed idee, van deze leden. Ik heb ook wel eens bij een lid gelezen - ik zal geen naam noemen - die niet reageren normaal vond, ondanks iemand moeite erin steekt. Puur omdat zij hierin geen zin had, omdat haar inbox overstroomde. Zij was het toonbeeld van een tevreden en zelf verheerlijking van haar Ego. En formuleer ik het nog netjes, de hoge dunk van deze persoon. Gelukkig zijn er ook fijne leden."
- LB1970
"Ik ben vanaf maart abonnee en vind het percentage reacties bedroevend voor een site voor hoger opgeleiden. Ik denk dat ik zeker in 80% geen reactie heb ontvangen. Ben daarover teleurgesteld en zou zeker adviseren na te denken op de verplichting van het sturen van een reactie."
- Anoniem
"Ben al 5 jaar lid, soms betaald, soms niet, natuurlijk moet je reageren verplicht stellen. Maar dat nog veel slimmer. Niet reageren moet punten, (waarderingspunten) kosten. Een slecht of goede reactie, moet door de ontvanger ook weer gewaardeerd kunnen worden. Aantal keren niet of slecht reageren, dan kan gewoon de login weggehaald worden, die is dan toch niet serieus, want die zijn er ook zat. Ik vind her ook niet terecht dat je wel kan reageren als je geen betaalde login hebt maar niet als eerste kan reageren als je geen betaalde login hebt. Het betekent gewoon simpelweg, dat als je minder goed in de markt ligt je altijd moet betalen, en als je wel goed in de markt ligt, dan hoef je dat dus niet. Ook dit zou niet moeten kunnen, gratis mogen reageren prima, maar gratis een eerste reactie mogen doen, zou wel een nette waardering zijn. Overigens zou het veel beter zijn als iedereen zou moeten betalen, dat maakt het wat serieuzer ook, en dan kan het bedrag ook omlaag, want het is immers gewoon veel te duur. Maandtarief is nog hoger dan mijn TV of Telefoon abonnement."
- GewoonJohan
"Of zou het, voorafgaand aan antwoorden op berichten, niet verplicht moeten zijn dat men een fatsoenlijk profiel aanmaakt? Waarin dan bijvoorbeeld geen gebruik wordt gemaakt van dit|soort|taal|om|zichzelf|te|beschrijven? Het kan overigens ook dat iemand met vakantie is, en een paar weken niet inlogt, en zo niet ziet dat iemand een bericht heeft gestuurd. (en dat die persoon inmiddels alweer is uitgeschreven voordat men kan reageren)."
- Kees
"Een rits onbeantwoorde eerste contactpogingen in je inbox is geen aangenaam gezicht. Zeker als je energie hebt gestoken in het schrijven van een leuk berichtje, denkt raakvlakken te hebben en potentie ziet, kan dat verwachtingen creëren. Misschien knaagt het op den duur aan je zelfvertrouwen en stuur je in het vervolg minder snel een berichtje. Mijn tip is er niet zo veel waarde aan te hechten als iemand niet reageert. Ben het er mee eens dat het van flink wat onfatsoen getuigt, maar vind ook dat je mensen de vrijheid moet geven om wel of geen berichtje te sturen. Ook al is dat de vrijheid om een hork te zijn. Laten we dat in ieder geval niet de norm maken en vrijwillig reageren op berichten. Dat komt de omgangsvormen ten goede en beloont het nemen van initiatief."
- Guillaume92