Samenwonen of juist niet, wanneer bespreek je dit?
13/02/2023 DatingCoach IrmaDATINGVRAAG
Iedere maand beantwoordt DatingCoach Irma vragen van e-Matchers. Vandaag de vraag van R. Zij vraagt zich af wanneer je met een potentiële partner bespreekt of je wel of niet wil samenwonen? Zij is weleens afgewezen omdat ze aangaf dit eigenlijk niet meer te willen, maar vindt het wat voorbarig om iemand hier op een eerste date op af te wijzen, want het gevoel zou toch nog kunnen veranderen? Heb jij ook een vraag voor Irma? Laat deze dan achter door op de 'reageer-knop' te klikken onderaan dit bericht! Ik lees het hier wel eens; ik wil per se samenwonen of juist niet. Zelf ben ik wel afgewezen omdat ik denk dat ik niet wil samenwonen. Hoewel ik dat respecteer en begrijp, vind ik het ook een beetje erg op de zaken vooruit lopen. Daarom mijn vragen: is het handig om alvast te weten wat het toekomstperspectief is van je potentiële partner voordat je gaat afspreken? En pas je je mening aan als iemand heel leuk is? En natuurlijk ook: waarom wil je wel of niet graag samenwonen? Ikzelf heb bijvoorbeeld een huis dat ik zelf heel fijn vind en dat mij precies past. Mijn badkamer vol verzorgingsspulletjes, de logeerkamer met een strijkplank en op het moment mijn zomergarderobe die ligt te wachten. Mijn boeken en kranten in het leeshoekje, mijn werkkamer vol boeken. Het is schoon maar soms best rommelig, maar het is MIJN plek die ik niet wil delen.
- R
Handig om te weten
Beste R,
In sommige gevallen is het echt nodig dat je weet hoe het toekomstperspectief van je potentiële partner is voordat je in een relatie stapt. Ik noem even een paar voorbeelden. Persoonlijk ken ik twee echtparen die van elkaar houden, maar die pas nadat ze getrouwd waren erachter kwamen dat de vrouw heel graag kinderen wilde en de man niet.
Omgekeerd zal ook wel voorkomen maar ik zal nooit vergeten dat een van de vrouwen - die als troost een pup van haar man kreeg - tegen me zei: 'Had ik dit maar van tevoren geweten. Ik denk zelfs dat ik niet getrouwd zou zijn. Ik ging ervan uit dat hij ook nog wel een kind met me wilde maar hij zei dat hij er al twee had (uit een eerder huwelijk) en twee is meer dan genoeg.' Ik schrok ervan en heb wijselijk gezwegen.
Sindsdien raad ik wel aan om heel belangrijke zaken als een kinderwens, monogamie of juist een open relatie van tevoren te bespreken.
Sindsdien raad ik wel aan om heel belangrijke zaken als een kinderwens, monogamie of juist een open relatie van tevoren te bespreken. Het zal wel door mijn werk als datingcoach komen maar ik ken dus ook stellen waarvan de één monogamie zo vanzelfsprekend vond en al samenwoonde voordat deze persoon erachter kwam dat de ander monogamie ouderwets vond. Je kunt heel veel ellende voorkomen als je dit van te voren bespreekt.
Wat bespreek je wel, en wat niet
Eerlijk gezegd aarzel ik wat meer over het feit of iemand van tevoren duidelijk moet maken of hij of zij wil latten, samenwonen of trouwen. Bij de kinderwens speelt voor vrouwen de tijd een grote rol. Je kunt daar niet eeuwig meer wachten. Met een open of gesloten relatie spelen diepe emoties een rol. Degene die monogaam wil leven kan diep gekwetst zijn als blijkt dat de partner het natuurlijker vindt om af en toe wat gevrij buiten de deur te hebben. Dit kan mensen echt breken.
Een verschil tussen latten of samen in een huis (samenwonen of trouwen) kan ook heel hinderlijk zijn maar minder ernstig. Ik denk dat meningen erover verschillen. Vaak is het ook een kwestie van er naartoe groeien.
Mijn huis vóór mijn huwelijk was echt mijn holletje. In elke kamer boeken boeken boeken, schoon maar rommelig. Net als jij had ik ook het gevoel van 'mijn territorium'. Eerlijk gezegd moest ik er niet aan denken om te trouwen (of samen te wonen). Je bent dus niet de enige.
Mijn man en ik woonden echter niet bij elkaar in de buurt en de liefde sloeg toe. Toch heb ik (al langer dan twintig jaar) in ons huis opnieuw mijn eigen ruimte (eigen kantoor en praktijk). Dit is heerlijk. Wellicht is dat ook een ideetje voor jou.
Het heeft niets met gebrek aan vertrouwen of kluizenaarschap te maken als je behoefte aan een eigen ruimte hebt.
Wat zijn jullie ervaringen?
Het heeft niets met gebrek aan vertrouwen of kluizenaarschap te maken als je behoefte aan een eigen ruimte hebt. Ik snap precies wat R. bedoelt en gun haar een heel leven lang haar eigen ruimte, met of zonder partner, als ze maar gelukkig blijft.
Ik ben eigenlijk ook wel benieuwd naar persoonlijke verhalen. En of meer mannen of vrouwen dit gevoel ervaren, dus zou graag wat reacties zien van leden die hetzelfde ervaren. Wellicht hebben jullie tips of persoonlijke ervaringen hiermee, ik denk dat we hier allemaal iets van kunnen leren!
Reacties
"Ik denk dat het goed is dat je gedurende de eerste ontmoetingen afstemt of je wilt latten of het plan hebt in de toekomst samen te gaan wonen, waar dan ook. Dat neemt niet weg dat je in de komende (maanden, jaren) dit idee dat je daarover hebt altijd moet kunnen veranderen. Zeker in heel goed overleg met elkaar. Maar dat geld voor alles binnen je relatie."
- Michiel57
"Zeg nooit nooit. Ik denk dat ik ook niet meer wil samenwonen, maar er kan van alles gebeuren waardoor dit verandert. In tegenstelling tot bijvoorbeeld een kinderwens is gaan samenwonen veel minder ingrijpend en desnoods omkeerbaar. Ik vind dit dus geen onderwerp voor de eerste fase. En eerlijk gezegd zou ik een beetje schrikken wanneer iemand waar ik twee keer een drankje mee gedaan heb, al zou aankondigen dat hij graag wil samenwonen (of juist niet). Laat al die plannen een beetje los. Het komt zoals het komt."
- RinaRoma
"Samenwonen of latten? Ik denk dat de leeftijd en de levensfase waar je in zit een belangrijke rol speelt. Ik ben 72 en ik woon in een redelijk groot huis in Gouda. Ik zou graag naar een betaalbaar appartement verhuizen, eventueel in de buurt van een nieuwe liefde, maar we hebben elkaar nog niet ontmoet. Heel praktisch: de huidige huizenprijs beperkt de mogelijkheid om te verhuizen. Twee jaar geleden zei ik dat ik pas ver naar het Oosten, in Oekraïne, een ander huis zou kunnen kopen. Nu is dat niet grappig meer.
Samenwonen vind ik op deze leeftijd niet verstandig; ik moet er niet aan denken over 10 jaar dan weer uit elkaar te gaan omdat de liefde op is. Dan latten? In tegenstelling tot velen hier voel ik mijn leeftijd, soms ouder, niet zo vaak jonger. latten is niet erg toekomstbestendig met een toenemende beperkte mobiliteit. Met dat voor ogen moet je binnen rollatorafstand van elkaar wonen. Verhuizen naar de omgeving van de nieuwe liefde of uitsluitend in je woonplaats zoeken?
Zowel bij samenwonen en latten zou dat in de omgeving van de vrouw zijn. Zij heeft vast een groter sociaal netwerk dan ik. De eerste date loopt wel erg hard van stapel als je je wens op dit terrein dan al bespreekt."
- JPT50
"Ik vind het persoonlijk een meer dan erg prettig selectie criterium. Wat mij betreft, vermeldt het vooral óók al in je profiel, of je wel/niet/weetnogniet wilt samenwonen. Net zoals met werk, sport, voedsel, sex en vrijetijdsbesteding. Dat vergemakkelijkt mijn vindproces hier nogal."
- FraueAntje