Taalfouten in een datingprofiel een afknapper?
18/07/2019 Redactie (Anne)LEDENVRAAG
Een paar taalfoutjes in je datingprofiel moet kunnen, het gaat toch om wat je vertelt en niet of je het correct schrijft? Toch kunnen die kleine taalfoutjes een negatief effect op jouw succes op een datingsite hebben. Uit een onderzoek van promovendus Tess van der Zanden van Tilburg University blijkt namelijk dat profielen met taalfouten als minder aantrekkelijk worden gezien dan profielen die 'foutloos' zijn. Hoe denken jullie daarover? In hoeverre vinden jullie taalfouten in datingprofielen storend? Laat het weten door een reactie achter te laten! Reacties
"Taalfouten vind ik echt wel een afknapper. Voor mij een teken dat geen aandacht is besteed aan het maken van een goede eerste indruk."
- Pepper1961
"Taalfouten zijn zeker storend en lijken te duiden op slordigheid maar kan ook met dyslexie te maken hebben of het gaat wellicht om iemand met een buitenlandse achtergrond. Het roept zeker vraagtekens op (vooral de t's en de d's) maar is niet per se een afknapper."
- Pace
"Een typefout is iets anders dan grammaticale fouten. Die vermijd ik liever in mijn profiel. Los nog van het technische, ik lees liever een verhaal dan een opsomming van trefwoorden. Maar goed, gemak dient de mens en een actueel foto kan meer zeggen dan 1000 taalkundig perfect opgestelde woorden."
- Sterre0318
"Zeker, taalfouten vind ik een afknapper. Het is niet nodig (spellingcontrole!), maar n.m.m. ook een teken van beperkte interesse. Bovendien willen we allemaal toch een goede indruk maken op een eventuele match of zelfs toekomstige partner/vriend? En voor de mensen die dit overdreven vinden: het is uiteraard niet het belangrijkste, maar op een site als e-Matching verwacht je iets meer niveau."
- Julie48
"Ja, echte taalfouten zeggen mij iets over iemands accuratesse of intelligentie. Een verkeerde komma of spatie, dat overkomt mij ook. Maar bijvoorbeeld introvert en extravert mag je niet door elkaar halen. Slim: laat iemand anders jouw profiel even nalezen, ook inhoudelijk. Haha dat wil ik ook wel voor je doen... Veel succes iedereen!"
- WilcoM
"Taalfouten zijn voor mij absoluut een afknapper, ik vind een goede beheersing van de Nederlandse taal namelijk heel erg belangrijk. Een foutje kan er altijd insluipen en soms is het wel echt overduidelijk een tikfoutje (letters omgedraaid bijvoorbeeld), maar ik ben echt allergisch voor grammaticale en spatiefouten. Dat zie je steeds meer. Ik zou het liefst iedereen verbeteren, maar helaas wordt daar meestal niet positief op gereageerd. Daarom doe ik het meestal niet, je wilt toch ook niet als zeiksnor bestempeld worden. En dat terwijl ik het zelf juist erg op prijs stel als ik op een foutje word gewezen."
- femke79
"Ik stoor me aan écht erge fouten als 'hun hebben', 'me eigen', 'jou profiel' i.p.v. jouw etc. D en T kan als je dyslectisch bent. Toch herken je vaak feilloos de profielen van mensen die zeggen HBO of WO geschoold te zijn maar dat overduidelijk niet zijn wat blijkt uit hun woordkeuze en zinsopbouw."
- aphrodite68
"Wat mij zo stoort zijn de mensen die in mijn profiel een taalfout vinden en mij afwijzen om zo'n enorme stommiteit. Wat zij bedoelen is gewoon, ik voel geen klik bij jouw foto. Ja ik ben dyslectisch en ik mag mij in het rijtje scharen van: DaVinci, Mozart, Alexander Graham Bell, Einstein, Picasso, John Lennon, Mohammed Ali en Wubbo Ockels, toch niet de minste namen. Mensen, probeer ook eens naar jezelf te kijken voor je een oordeel velt over een persoon die je niet kent. Dan heb je misschien nog de kans een empathisch persoon te ontmoeten die jou neemt zoals jij bent."
- Joep
"Zoals velen hierboven ook al schrijven, je hebt typefouten en spelfouten... Een typefout duidt voor mij op niet te veel aandacht besteed hebben aan er profiel, een spelfout op een gebrek aan een bepaald soort intelligentie. Soms ook een gebrek aan zelfkennis, vermijd liever bepaalde constructies als je niet zeker van je zaak bent. Ik sluit me zeker ook aan bij de mensen die op een site als e-Matching een bepaald niveau zeggen te verwachten. Ik zou het zelf overigens fijn vinden mocht ik worden gewezen op een taalfout. Wie weet lachen we er ooit samen om."
- michiel1985
"Nou Joep, jouw reactie is wel erg fel en kort door de bocht... De aanname dat mensen jou eigenlijk afwijzen vanwege je foto zegt iets over jou en niets over die mensen. Taalfouten maken uit luiheid, desinteresse of gebrek aan educatie en dyslexie hebben, zijn twee verschillende dingen Allerlei 'beroemdheden' benoemen die óók dyslectisch zijn, zegt ook iets over jou, waarom is het nodig hen te noemen? Je bent goed zoals je bent, volgens mij heeft niemand hier gezegd dat dyslectisch zijn slecht of 'onaantrekkelijk' is en daar sluit ik me bij aan!"
- aphrodite68
"Hoewel het vak Nederlands mijn beroep is, ergeren taalfouten me meestal niet heel erg, zeker als iemand verder een leuk profiel heeft. Het gaat mij om de persoon achter die tekst. Dat vind ik belangrijker dan her en der een taalfout. Mocht je dyslectisch zijn, is het misschien handig dit in je profiel te zetten. Je kunt je profieltekst natuurlijk na laten kijken, maar als het tot een mailwisseling komt, laat je toch ook niet elke mail nakijken. Ik heb ook zo mijn dingen waar ik niet heel goed in ben."
- Scala
"Ach kom, ik zie ook wel eens een d-tje of een t-tje fout staan. Dyslexie mag ook best doorkomen in een profiel hoor, waarom niet? Het hoort bij je. Hoe kun je dat in vredesnaam nu iemand kwalijk nemen? Als ik zou weten dat iemand zich daaraan stoort hoef ik daar zeker geen contact mee. Als dat al iets is waar je over valt.... Alleen teksten als 'ik ga graag met m'n matties uit' of 'ik vind 't fijn om met me hondje te wandelen' heb ik niks mee. Maar dat ligt aan een bepaalde (levens)stijl die de persoon heeft die niet bij mij past."
- Matthijs
"Taalfouten? Verschrikkelijk. Het kan een keer per ongeluk zijn. Dat gebeurt mij ook als ik ernaast typ haha. Maar ik zie het altijd meteen en ik vind het ook storend. Het zegt iets over iemand. Bijv. of hij/zij zorgvuldig is en de moeite neemt om een foutloze tekst te typen. De zinsbouw en het woordgebruik zeggen ook veel. De ergste fout is mijns inziens 'ik vindt'."
- Jen68
"Sterk verhaal, Joep! Ik moest even opzoeken wat spatiefouten zijn. Daar is zelfs een vereniging voor (SOS). Die zal ik dus ook wel maken. Inmiddels heb ik al wat wijzigingen in de spelling langs zien komen (speelsch is echt nog ouder); dat vind ik wel best. Ook het nationale dictee laat ik aan me voorbij gaan. Taal leeft, zodat we misschien nog meemaken dat 'hun hebben' mag. In het algemeen vind ik de taalfouten hier meevallen. Oké, uit balorigheid had ik eigenlijk 'vindt ik' willen schrijven! Als de rillingen over je lijf lopen van een taalfout is het verstandig dat profiel te verbannen. Je kan ook hopen dat de volgende contacten niet meer schriftelijk zullen zijn en de taalfouten verdwijnen in de stralende ogen en de mooie glimlach."
- Geenetalage
"Mooi om al die reacties te lezen. Ikzelf ben niet in NL geboren dus de NL is mijn aangeleerde taal. Desondanks heb ik mijn hbo hier met succes afgerond. En toch door de jaren heen wordt mijn tweede taal minder dus een foutje is zo gemaakt. Bij mij rijst de vraag, waar leef je mee? Met 'd' en 't' of innerlijk en eerlijkheid? Net zoals dat een vrouw per se een jurk moet dragen om vrouwelijk bevonden te worden. Er zijn ergere dingen op de wereld dan een mieren.....niveau. Eerst toetsen dan oordelen en voor allen heel veel succes met het vinden van liefde!"
- Schorpioen72
"Hangt er vanaf, wat voor fouten gemaakt worden. Inhoudelijk niet weten waar woorden voor staan vind ik persoonlijk gênanter dan een dt-fout of een jou zonder 'w' als het wel bezittelijk had moeten zijn (betrap mij er zelf ook regelmatig op terwijl ik het verschil heus wel weet, maar al schrijvend op de automatische piloot gaat het wel eens mis). Zelf stoor ik mij meer aan clichés, waaruit blijkt dat iemand niet bepaald origineel of taalintelligent is. Een veel voorkomend cliché dat ik zelf storend vind, is het te onpas veel Engelse woorden of uitdrukkingen gebruiken om cosmopolitisch, bijdetijds of gevat over te komen terwijl dat blijkbaar niet in de eigen taal lukt. Maar goed, smaken verschillen en de context doet er altijd toe. Kortom: met generaliseren kom je geen steek verder."
- ChristiaanV
"Taalfouten in een profiel? Zeker niet sexy, nee! Ah, er zijn ergere dingen. De inhoud van zo'n tekst zegt me veel meer. Als iemand slaagt om zijn gevoel uit te drukken in woorden, dan mag hij, van mij, wat taalfouten maken. Ik vind heel belangrijk om onderscheid te maken tussen wezenlijk belangrijk en dat wat minder van belang is."
- Samkhya
"Ik vind taalfouten een enorme afknapper. Aan mensen met dyslexie en mensen van buitenlandse afkomst zou ik willen aanraden dat even in de profieltekst te noemen. Dan heb ik er alle begrip voor."
- Kreeft12345
"Er is een verschil tussen taal- en stijlfouten. Een stijlfout vind ik persoonlijk echt een afknapper. Maar een taalfout of opmaak van de zinsconstructie kan te maken hebben met een andere linguïstische achtergrond. Dat is in het profiel terug te vinden. Maar wat opvalt is dat we allemaal - althans velen onder ons - een profiel met een professioneel oog bekijken en lezen, en daar van alles over de andere persoonlijkheid denken te kunnen halen. Dit zou je eerder kunnen zien als een uitdaging en niet als een belemmering. Je kunt jezelf ook afvragen hoezeer je zelf in staat bent om je voor een ander open te stellen."
- Carol8
"Een profiel met taalfouten is voor mij direct een no go. Het zegt mij iets over het algehele niveau van de persoon en/of de zorg die aan het opstellen van een profiel is besteed. En als ik er overheen stap in het profiel, keren de ergernissen in het dagelijks leven toch terug. Met stip op nummer 1 in dit lijstje: me moeder..."
- P993
"Had ooit een date met een vrouw die het belangrijk vond dat mijn berichten zonder spelfouten waren. Die van haar stonden er evenwel vol van."
- EasyG
"Hoger opgeleid zijn betekent niet per definitie dat je de Nederlandse taal perfect beheerst. Bij het bedrijf waar ik werk zijn bijna alle werknemers hoogopgeleid, maar in e-mails en documenten zie ik regelmatig fout taalgebruik. De d's, t;s en dt's worden willekeurig geplaatst, de interpunctie klopt niet of het woord enigste wordt gebezigd. Het is soms irritant, het ziet er slordig uit, maar het zegt niets over de intelligentie, de toewijding of het karakter van mijn collega's. Op een datingsite voor hoger opgeleiden kom je dit ook tegen en je kan het maar beter negeren tenzij het de spuigaten uitloopt."
- Hans1956
"Vanzelfsprekend is een taalfout niet gelijk een afknapper. Bij ieder profiel maak ik de afweging: wil ik wel contact of wil ik geen contact; ik weeg daarbij eigenlijk de plussen en de minnen tegen elkaar af (al doe ik dat niet bewust). Taalfouten is zeker geen pluspunt. Komt toch een beetje op mij over dat iemand niet veel aandacht aan haar tekst heeft besteed. Dus volledig afhankelijk van de rest van het profiel of er een vervolg komt, maar je staat al wel 1-0 achter met een profiel vol taalfouten."
- GerbenTW
"Hoewel ik in eerste instantie een wenkbrauw omhoog trek bij het lezen van sommige dingen, zullen taalfouten voor mij geen afknapper zijn. Het liefst zie ik met wie ik te maken heb en die fouten horen daarbij. Zo hebben we allemaal wel wat..."
- And
"Het gros van de reacties zijn typerend voor deze site. Taalvaardigheid zou maatgevend zijn voor intelligentie en vooral de hoogopgeleide dames storen zich eraan. Het is algemeen bekend dat vooral mensen (vaak mannen) met sterke bèta-eigenschappen vaak minder sterk zijn in taal en daardoor meer spelfouten maken. Ik zie het vooral als een vorm van wereldvreemdheid om daar te veel waarde aan te hechten. Storender vind ik profielen zonder een recente foto, foto's waarop de ogen niet te zien zijn en het ontbreken van een tekst waar uit te lezen valt wie je nu eigenlijk bent en niet een of ander CV wat niet zou misstaan op LinkedIn. Ik ben op zoek naar een partner en niet naar een zakenrelatie."
- Ren71
"Voor mij geen afknapper. Ik ben niet op zoek naar perfectie, maar naar een liefdevolle verbinding. Tijdens onze kennismaking komen wij wel achter of wij wel of niet bij elkaar passen. Iemand anders gelijk oordelen op basis van d's en t's, woorden i.p.v. zinnen, etc., die niet goed staan, is voor mij signaal van oppervlakkigheid waarmee iemand een partner hoopt te vinden."
- Aicha07
"Ik ben geïnspireerd door deze reacties. Ik ben op het idee gekomen om expres taalfouten in mijn profiel te zetten die kan optreden als een filterfunctie. Ik word enthousiast door mensen die oog hebben voor de inhoud en de betekenis en niet de vorm."
- Meisem